<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98700" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МЗ: "Александ...

Костадин Ангелов отговори на обвиненията за “Александровска”: Опит за сплашване

07 Септември 2021
0 220

“Опит за сплашване” – така бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов отговори на обвиненията за “Александровска болница”. Този отговор дойде от профила му във фейсбук, пише Dir.bg.

Проф. Ангелов е начело на болницата от 2013 до 2020 г., а според одиторите само за последната 1,5 година от управлението му (периода 01.01.2019 – 30.06.2020) болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69.8 млн. лв.

МЗ: “Александровска” е загубила близо 11 мил. лева само за 1,5 година по време на управлението на Костадин Ангелов

Ето какво написа той:

“Без изненада прочетох поредната информация, изнесена от Министерството на здравеопазването и свързана с Александровска болница. Съобщението се подготвя от няколко дни и цели саморазправа с политически опонент. Съжалявам за институцията Министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон”, пише бившият здравен министър.

Според него, подобна информация за “лошото финансово състояние” на Александровска болница се публикува за трети път в последните няколко месеца и “все покрай избори”.

Проф. Ангелов допълва, че на обществото се дава “извадка от доклад”, но има факти, които не се съобщават с апломб, защото не са удобни за служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Бившият здравен министър твърди, че през 2013 г., когато става директор на Александровска болница, тя е с 29 248 000 лв. загуба. Тогава лечебното заведение било в отчайващо инфраструктурно състояние и сградите се рушали. Същевременно приходите на болницата тогава са 40 млн. лв., а в края на 2020 г. те са над 77 млн. лв.

“От 2013-та до 2020 г. болницата се обновява и модернизира постепенно. Към 2020 г. остават за инфраструктурно подобрение сградите на Пропедевтика на вътрешните болести и на Клиниката по алергология, за които финансовите средства са осигурени. Финансов ресурс за Клиниката по кожни болести не е осигурен. 

Просрочените задължения са стопени от 16 млн. лв. на 8 млн. лв. в края на 2020-та. С ясна и отчетлива тенденция за намаляването им в последните 5 години. Капиталът на болницата е скочил двойно. 33 млн. лв. през 2013-та. 70.8 млн. лв. в края на 2020-та. Средната брутна заплата е била 821 лв. преди да стана директор. В края на 2020-та средното възнаграждение е 1710 лв. (Почти двойно увеличение). В “Александровска” работят над 1500 служители. Сами можете да направите сметката”, пише проф. Ангелов.

Костадин Ангелов отговори на обвиненията за "Александровска": Опит за сплашване
А причината според него: манипулация на обществото

Според него се прави опит за манипулация на обществото чрез финансови термини, като от МЗ дават информация за счетоводен резултат, който е коренно различен от финансов резултат.

“Модернизирането на болницата с апаратура води до амортизационни отчисления, които според изискванията на закона за счетоводството трябва да се вписват като загуба. Точно тези амортизации формират т.нар. счетоводна загуба. Но това не е финансов резултат. Паралелно с натрупването на счетоводната загуба се увеличават активите на болницата. Всички сключени споразумения, за които пише днес Кацаров от името на министерството, са законно сключвани и е защитен финансовият интерес на лечебното заведение. Всички сключени договори за разсрочване на задълженията са подписвани след преговори и са обстойно разглеждани от Съвета на директорите. Сключването им винаги е предхождано от нарочно решение на Съвета на директорите”, допълва бившият здравен министър.

Той припомня, че прокуратурата вече е разследвала информацията, изнесена от Стойчо Кацаров и е отказала да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление.

“Преди дни приключи и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, без констатирани финансови нарушения, извършени от мен. Днешната атака на Стойчо Кацаров е опит за сплашване. Няма да ми запушите устата! Нито ще ме уплашите с политически натиск! Няма да спра да говоря за частната болница край Казичене, за която Кацаров подготвя “зелена светлина”, категоричен е Костадин Ангелов.

Той разкрива, че отношенията му със Стойчо Кацаров са били прекрасни до момента, когато е трябвало да освободи съпругата му от работа.

“Тя постъпи на работа в “Александровска” през 2016 г. След молба по телефона от Кацаров. През 2019 г. поиска по-висока заплата, но нямаше как да удовлетворя това желание. Тогава Стойчо Кацаров ми каза, че ще си имам проблем с неговата организация”, твърди още Костадин Ангелов.

Костадин Ангелов отговори на обвиненията за “Александровска”: Опит за сплашване

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции