<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111431" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Омикрон може ...

Антикорупционната комисия разследва как са купени бързите тестове за ученици (видео)

10 Декември 2021
0 164

Антикорупционната комисия разследва как са купени бързите тестове за ученици, съобщава bTV.

Целта на проверката е да установи дали са купувани тестове на завишени цени. Kакто и обстоятелствата около набавянето на част от тестовете.

По думите на бившия заместник-министър Димитър Петров, проблем е, че са сключени 4 процедури, вместо 1, което е забавило доставките. Също така според него първоначално заложената цена е била висока.

От министерството заявиха, че приветстват проверката. “По този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури.”

Проверката е по сигнал за сериозни нарушения при избора на фирмите -доставчици на щадящите тестове. Тя е заради изявления на бившия здравен заместник-министър Димитър Петров, че заложената цена на тест е по-висока от реалната и, че доставките им са забавени по вина на министерството.

„С първата процедура забавихме малките деца да тръгнат, а с останалите две седмици забавихме големите ученици. Това създаде конфликта с министър Денков, който е абсолютно прав. Забавянето е по вина на хората, които се занимават с процедурата, най-вече лицето, което я движеше без да има компетенция за това“, заяви Димитър Петров.

Антикорупционната комисия разследва как са купени бързите тестове за ученици (видео)

Родители излязоха на протест в София срещу носенето на маски в училище (видео и снимки)

Според Петров част от фирмите са се отказали и заради повишени неустойки

„10 процента неустойка значи, че за 2 дена просрочване вие сте на загуба от доставката“, допълни Петров.

„Имаше фирми, които сключиха договор, но не изпълниха тестовете. За да избегнем това при втората покана, ние предвидихме в договора да се включи процент неустойка за всеки ден закъснение“, обясни министър Стойчо Кацаров.

От здравното министерство определиха процедурата по купуването на тестовете като “безупречна”.

„Правителството ни заложи да закупим 1,5 милиона теста и ни отпусна сумата. С тези средства ние закупихме 4,7 млн. теста, три пъти повече“, допълни здравният министър.

„Защото са заложили 8 лева на тест. Аз още в началото питах кой им е казал тази цена, след като в аптеките има тестове по 6-7 лв.“, коментира Димитър Петров.

Здравното министерство са публикували сключените договори вчера. От тях се вижда, че цената на 1 тест варира между 2, 43 лв. за най-евтините и 3,85 лв.  за най-скъпите.

И важна информация за учениците – от 15 декември те ще могат да учат присъствено, ако 30% от тях са съгласни да се тестват или имат зелен сертификат – документ за ваксина, преболедуване, антитела или отрицателно изследване. 

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. В момента присъственото обучение е възможно, ако 50% от родителите са съгласни децата им да се изследват. 

Антикорупционната комисия разследва как са купени бързите тестове за ученици

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции