<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137111" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рашков: Семер...

Антимикробната резистентност е нарастваща заплаха за човечеството, алармира СЗО

13 Юли 2022
0 91

Антимикробната резистентност (АМР) е нарастваща заплаха за човечеството, посочи Световната здравна организация (СЗО) в Женева, предава Клуб Z.

СЗО призова дарителите да ускорят разработването на нови ваксини срещу АМР и да проверят как да се подобри ефективността на създадените досега. Организацията настоява също те да бъдат разпределени така, че да се предотвратят инфекциите.

Коронавирус: защо антибиотиците не са препоръчителни

Според СЗО натрупаният опит в създаването, тестването и разпространението на ваксините срещу коронавируса трябва да бъде приложен и при АМР.
Антимикробната резистентност е нарастваща заплаха за човечеството, алармира СЗО
iStock

Терминът антимикробна резистентност или резистентност към антимикробни препарати се отнася за бактерии и други патогенни организми, които заради настъпили в тях генетични промени вече не са податливи на лекарства. Освен бактериите, способност да изработват АМР имат също вирусите, гъбичките и паразитите. В такива случаи инфекциите водят до тежки последствия и дори смърт.

Резистентност се получава до голяма степен при неправилно прилагане на антибиотици – прекалено често или в погрешни дози. Това способства подбора на патогени, изработили си резистентност, които се мултиплицират и разпространяват. СЗО е съставила приоритетен списък от 12 устойчиви бактерии. Организацията призовава за създаването на антибиотици за борба с тях.

Антимикробната резистентност е нарастваща заплаха за човечеството, алармира СЗО.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции