<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96115" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мобилно прил...

Apple ще сканира устройствата си за порнографско съдържание с деца

07 Август 2021
0 517

Компанията “Епъл” обяви, че е разработила нова система за откриване на материали, съдържащи порнографско съдържание с деца. Тя ще сканира устройствата на американските си клиенти за такова забранено съдържание.

Илон Мъск е искал да оглави гиганта Apple

Преди една снимка да бъде запазена в услугата за облачно съхранение на информация “iCloud”, технологията ще търси подобни изображения в специална система и при възникване на подозрение за порнографско съдържание, човешки рецензент ще прави оценка и при нужда ще докладва на правоприлагащите органи за потребителя.

Редица клиенти на технологичния гигант обаче изразяват опасения, че това ще застраши неприкосновеността на личния им живот, а експерти смятат, че технологията може да бъде използвана от авторитарни правителства за шпиониране на техните граждани.

От “Епъл” заявяват, че новите версии на техните операционни системи, които ще бъдат пуснати по-късно тази година, ще имат “нови приложения, за да помогнат за ограничаване на разпространеното съдържание онлайн, които същевременно ще бъдат проектирани за защита на личните данни на потребителите”, информира бТВ.

“Независимо от това какви са дългосрочните планове на “Епъл”, те изпратиха много ясен сигнал. Според тях е безопасно да се изграждат системи, които сканират телефоните на потребителите за забранено съдържание. Дали ще се окажат прави, или не – едва ли има значение, защото правителствата ще го изискват от всички”, заявява Матю Грийн, изследовател по сигурността в университета “Джон Хопкинс”.

Системата ще работи като сравнява снимките с база данни с вече известни изображения на сексуално насилие над деца, съставена от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ и други организации за детска безопасност.

Компанията твърди, че системата има “изключително високо ниво на точност и осигурява по-малко от един на един трилион шанса годишно за неправилно маркиране на даден акаунт”.

Всеки един сигнал за подозрение ще бъде преглеждан ръчно, за да се потвърди наличието на съвпадение. Едва след това ще бъдат предприети стъпки за деактивиране на потребителския акаунт и докладване на правоприлагащите органи.

Източник: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции