<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81439" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Конспиративн...

Apple, Google и Amazon спряха платформата Parler, привлякла милиони симпатизанти на Тръмп

11 Януари 2021
0 883

Социалната мрежа Парлър, придобила голяма популярност сред привържениците на американския президент Доналд Тръмп, беше спряна от най-големите технологични компании. В рамките на 24 часа Епъл и Гугъл премахнаха апликацията на социалната мрежа от виртуалните си магазини, а Амазон прекрати достъпа ѝ до всички свои услуги, предаде Свободна Европа.

Действията на Амазон, които премахнаха Парлър от облачните и хостинг услугите си, на практика наложиха на социалната мрежа да спре работата си, докато не открие нов доставчик.

От Амазон са изпратили до социалната мрежа извадка от 98 публикации, в които се призовава за насилие. От гиганта изтъкват, че действията на Парлър са в разрез с правилата за предоставяне на услуги.

“Продължаваме да уважаваме правото на Парлър да решава какво съдържание да допуска до сайта си. Въпреки това не можем да предоставим услуга, която не може да идентифицира и премахне съдържание, което окуражава и инициира насилие над други”, пише в позицията си Амазон.

Действията на технологичните гиганти срещу Парлър се случват след ексцесиите в сградата на Конгреса в САЩ. Няколко дни преди това профилът на Доналд Тръмп беше премахнат от най-големите социални платформи – Туитър, Фейсбук и Инстаграм.

Twitter блокира акаунта на Доналд Тръмп за постоянно

Хиляди привърженици на президента мигрираха към Парлър, а в Силициевата долина се заговори за издигането ѝ до равнището на водещите социални мрежи.

“Технологичните гиганти наистина искат да убият конкуренцията. Имаме да свършим много работа в следващите 24 часа, за да сме сигурни, че информацията на всички хора няма перманентно да изчезне от интернет”, каза изпълнителният директор на “Парлър” Джон Мац. Той добави още, че трите компании са действали координирано, за да “премахнат напълно свободата на словото в интернет”. Очакванията са социалната мрежа да заработи отново до седмица.

Започва втора процедура за импийчмънт на Тръмп. Пелоси го нарече “слугиня на Путин”

Големият отлив на потребители от Фейсбук и Туитър към Парлър започна още преди година със сериозното затягане на мерките срещу реч на омразата и разпространяване на теории на конспирацията. Тенденцията се засили още повече по време на кампанията за изборите за президент в САЩ и последвалите, недоказани обвинения на Тръмп за фалшифициране на резултатите от вота.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.November 2nd, 2020

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции