<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168461" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бащата на Кир...

Арести и обиски се провеждат в Минск заради взривения руски шпионски самолет

08 Март 2023
0 141

Арести и обиски се провеждат в Минск заради взривения руски шпионски самолет, пише Свободна Европа.

В Минск е задържан участник в шампионата на Беларус по стрелба, съобщи Радио Свобода. Причината за задържането е неизвестна, но според роднини на задържания може да се дължи на опита за взривяване на руския военен самолет А-50 на летище Мачулищи, съобщи правозащитната организация “Вясна”. Името на задържания не се съобщава.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че е арестуван “терорист от украинските спецслужби”.

Арести и обиски се провеждат в Минск заради взривения руски шпионски самолет
Снимка: iStock

Взривиха руски разузнавателен самолет на летище в Беларус

Преди седмица беларуски опозиционери съобщиха, че са атакували руски разузнавателен самолет на летището Мачулишчи, близо до столицата Минск.

Преди дни беларуски правозащитници казаха, че заради експлозиите на Мачулищи служители на КГБ са извършили масови обиски на жители на Минск. Те са жили преследвани и по административни и политически причини от 2020 до 2023 г. След обиска мнозина са отведени в ареста на КГБ. “Вясна” съобщава за най-малко дузина такива случаи.

По-късно във вторник президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви ареста на “терорист от украинските специални служби” и неговите “съучастници”. Според беларуските власти те са участвали в опит за саботаж на летището.

По думите на Лукашенко “операцията срещу Беларус” е подготвена от Службата за сигурност на Украйна и ЦРУ на САЩ. Той не съобщи подробности.

Арести и обиски се провеждат в Минск заради взривения руски шпионски самолет
А-50. Снимка: Wikipedia Commons

Колко тежка е за Москва загубата на взривения в Беларус шпионски самолет?

Лукашенко отбеляза, че задържаният е с украинско и руско гражданство и живее в Крим.

“Той е вербуван от украинските специални служби, изглежда, през 2014 г. Той е IT специалист или добре запознат с IT технологиите. Готвел се е да извършва терористични актове”, каза Лукашенко на церемония по награждаването на висши офицери.

От 2020 г. насам, когато в Беларус имаше месеци на масови протести заради съмнения около фалшифицирането на резултатите от последните президентски избори, хиляди граждани са осъдени и преследвани по политически причини.

Резултатите от изборите през 2020 г. не са признати от САЩ, ЕС и няколко други западни правителства и опозицията в Беларус. Лукашенко, който е един от най-близките съюзници на Владимир Путин, управлява от 1994 г. Минск е под редица санкции, наложени от САЩ и ЕС.

От началото на руската инвазия в Киев преди година Минск позволява на Москва да използва Беларус като база за военни операции срещу съседна Украйна.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Арести и обиски се провеждат в Минск заради взривения руски шпионски самолет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции