<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111885" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо е толков...

Арктика е отчела рекордна горещина “като в Средиземноморието” това лято

15 Декември 2021
0 134

Арктика е отчела рекордна горещина “като в Средиземноморието” това лято, пише Дневник.

Световната метеорологична организация (СМО) към ООН обяви днес, че през юни е отчетена най-високата температура в Арктика – 38 градуса по Целзий.

Отчетената температура в руския град Верхоянск на 20 юни 2020 г. е нов “тревожен сигнал за климатичните промени” – тя е “по-подходяща за Средиземноморието, отколкото за Арктика”, се казва в съобщението.

Стойността е с цели 18 градуса по Целзий по-висока от средния дневен максимум през юни за района.

Екстремните горещини в региона миналата година допринесоха за разпространението на горски пожари в обширни региони в Русия, бяха отделени и рекордни количества въглероден диоксид. Това е първият път, когато агенцията включва Полярния кръг в докладите си за екстремни метеорологични явления.

Арктика е отчела рекордна горещина "като в Средиземноморието" това лято

В Арктика регистрираха най-високата температура изобщо досега – цели 38 градуса

“Тревога”

Новият рекорд “бие тревога по повод промените в нашия климат”, изтъкна генералният секретар на СМО Петери Таалас. Същата година е отбелязан рекорд и в Антарктика – 18.3 градуса по Целзий, посочи той.
Верхоянск се намира на около 115 км северно от Полярния кръг; температурата там се измерва от 1885 г., пише БТА.

Климатът в този регион от Източен Сибир е континентален, много сух. Зимите са твърде студени, а през лятото е много топло.

Новият температурен рекорд е установен във Верхоянск “по време на изключителна и продължителна сибирска топла вълна”. През по-голямата част от миналото лято температурите в арктическата зона на Сибир надхвърляха нормалните с 10 градуса. Така 2020 г. се нареди сред трите най-топли години в историята на наблюденията.

Арктика е един от регионите на планетата, където проблемът със затоплянето е най-остър – темпото му надминава повече от двойно средните световни показатели, констатира СМО. По думите на Таалас в момента експерти се готвят да проверят съобщението за температури от 54.4 градуса, регистрирани през 2020 и 2021 г. в най-горещото място на света – Долината на смъртта в Калифорния, САЩ, и да потвърдят новия рекорд за Европа – 48.8 градуса, измерени това лято на остров Сицилия.

Арктика е отчела рекордна горещина “като в Средиземноморието” това лято

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции