<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172305" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обявиха дата�...

Асен Василев: изборите са битка между различни философии за бъдещето на страната

29 Март 2023
0 164

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев определи предстоящите избори в интервю за “Дневник” като битка между различни философии за това как ще се управлява страната.

Ние смятаме, че трябва да се върви към Европа, “Възраждане” – че трябва да се върви към руски модел на управление, а ГЕРБ – към латиноамерикански модел. Това са все различни начини на финансова, икономическа и регионална политика. Затова няма как да седнем и да се разберем.”, добави Василев.

Той определя управленския модел на ГЕРБ като “малко на брой хора, малко на брой фирми получават огромен ресурс и карат мазератита, а голяма част от населението остават сравнително бедни и тези, които искат да се спасят от тази бедност, емигрират в чужбина.”

В същото време бившият финансов министър представи две противоречащи си визии, в случай че “Продължаваме промяната – Демократична България” спечелят изборите. От една страна коалицията ще предложи политика на малцинството, като очаква подкрепата на ГЕРБ. От друга страна, Василев подчерта, че компромиси няма да има и няма да се коалират с ГЕРБ.

Асен Василев: изборите са битка между различни философии за бъдещето на страната

Economist: Борбата на България с корупцията води до пети избори за две години

По думите му коалицията няма предпочитания за това кой ще я подкрепи, защото ще следва ясна европейска посока.

Ние ще сме първи и ще видим после кой няма да вдигне ръчичка за такова правителство.” При такъв сценарий единствената гаранция към евентуалните подкрепящи формации би била, че ще се изпълняват целите, заложени в програмата на такова правителство, заяви Василев и допълни:

Не е въпросът ние да обещаем нещо на ГЕРБ. Ако те наистина са за европейско развитие на България, какво им е извинението те да не подкрепят такова правителство.” Това означава ГЕРБ да подкрепя такова правителство платонически, без да участва във властта, обобщи Василев.

По думите му в ГЕРБ има осъзнаване и тенденция към реформа, а промяната трябва да започне от можещите хора.

Аз смятам, че ГЕРБ трябва да решат дали те са партия тип Луи XIV или са партия, която има някаква идеологическа основа и се грижи за добруването на техните избиратели. Свестни хора има във всички партии и е въпрос на това промяната да започне от тях.”, заключи Василев.

Той дава за пример зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

Асен Василев: изборите са битка между различни философии за бъдещето на страната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции