<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82419" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Нидерланди...

AstraZeneca опроверга слуховете, че ваксината ѝ срещу Covid-19 не действа при хора над 65

26 Януари 2021
0 303

Компанията AstraZeneka излезе с опровержение на съобщенията за ниска ефикасност на ваксината ѝ при възрастните хора, наричайки подобни данни “абсолютно неверни”, съобщава Reuters, цитирана от КлубZ.

Опровержението идва в отговор на публикация в германско издание, че препаратът предизвиква нужната реакция на организма при хора над 65 години в едва 8 процента от случаите. Таблоидът “Билд” от своя страна съобщи, че според германското правителство европейският регулатор ще даде разрешение за използването на ваксината на “АстраЗенека” само за граждани до 65-годишна възраст.

Снимка: AP

Има сериозни подозрения, че от AstraZeneca са изнесли за други клиенти, произведени в ЕС дози от ваксината срещу Covid-19, съобщава Politico.

Подозренията се пораждат от опитите на компанията да се оправдае за произведените по-малки количества от препарата, заради което доставките за ЕС ще бъдат доста по-малко от очакваните. От дружеството посочили две причини – произход на материалите за препарата и проблеми с производството в завода в белгийския град Пюрс.

AstraZeneca ще достави на ЕС с 60% по-малко ваксини заради проблеми с производството

Снимка: AFP

Втора поредна среща между представители на компанията и съвместния управителен съвет на Еврокомисията и 27-те страни членки е завършила без успех. Отговорите на AstraZeneca отново са били незадоволителни, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

След срещата стана ясно, че отсега нататък всички компании, произвеждащи ваксини срещу Covid-19 в ЕС, ще трябва да изпращат предварителни уведомления винаги, когато искат да изнасят препарати в трети страни.

Източник: КлубZ, Politico

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции