Следва: Ким Чен Ун пр...

AstraZeneca: Регулаторите потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита

08 Април 2021
0 294

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Великобритания (MHRA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) завършиха своята оценка на ваксината на AstraZeneca. При изследването на 34 милиона души, ваксинирани с препарата срещу Covid-19, те определиха като изключително редки събитията на тромбози с ниски тромбоцити във Великобритания и ЕС, предаде bTV.

Компанията вече работи, за да разбере отделните случаи, епидемиологията и възможните механизми, които биха могли да обяснят тези изключително редки събития, се посочва в официална позиция на AstraZeneca, изпратена до медиите.

С повишено внимание ще се прилага “AstraZeneca” при жените под 60 г. (видео)

„Регулаторите поискаха актуализация на информацията за ваксината във Великобритания и ЕС. Нито една от агенциите не е идентифицирала никакви рискови фактори, като възраст или пол, или определена причина за тези изключително редки събития. Те обаче стигнаха до мнението, че тези събития имат възможна връзка с ваксината и поискаха да бъдат посочени като изключително рядък потенциален страничен ефект“, посочват от AstraZeneca.

Като цяло и двата прегледа потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита срещу заболяване от Covid-19 в целия спектър на тежест на протичане и че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете, допълват от там.

„В допълнение Световната здравна организация (СЗО) заяви, че въз основа на текущата информация причинно-следствената връзка се счита за вероятна, но не е потвърдена, добавяйки, че са необходими допълнителни специализирани проучвания, за да се разбере напълно потенциалната връзка между ваксинацията и възможните рискови фактори. СЗО отбеляза още, че макар и да са повод за загриженост, оценяваните събития са много редки, като се съобщава за нисък брой сред почти 200 милиона лица, получили ваксината на AstraZeneca по целия свят“, се казва в позицията.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции