<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179075" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сарафов към Г...

Българи фигурират в забранителен списък на Северна Македония

11 Май 2023
0 75

Българи фигурират в забранителен списък на Северна Македония. Българските граждани, които не бяха допуснати да влязат в Северна Македония на 6 май, фигурират в забранителен списък. Това каза в сряда служебният външен министър Иван Кондов, пише Свободна Европа.

Става дума за евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев. С него са били още председателят на Фондация “Българска памет” Милен Врабевски и още трима души. Те са искали да посетят събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село.

“В уведомленията, връчени на българските граждани от граничните органи на реда на Северна Македония, изрично е посочено, че в граничната система на съседната ни държава те фигурират в забранителен списък”, каза министърът. Той добави, че МВнР ще изпрати официални писма до институциите в Европейския съюз.

Във вторник МВнР привика за разговори по случая посланичката на Северна Македония в София Агнези Руси Поповска.

Българи фигурират в забранителен списък на Северна Македония
Снимка: МВнР

На границата със Северна Македония: Български евродепутат не беше допуснат

Македонското външно министерство обясни недопускането на петимата български граждани с това, че в групата, която е искала да влезе, е имало хора, за които властите в Северна Македония знаят, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Андрей Ковачев не е сред тях. Но компетентните служби са взели такова решение заради останалите хора, с които е пътувал.

По думите на външния министър това се разминава с документите, които са получили петимата българи на границата.

“Прави впечатление, че обяснението на посланик Поповска и съобщението на МВнР на Северна Македония се разминават с официалните документи, връчени от граничните власти. Изложената от тях теза, че Ковачев е едва ли не косвена щета на някакви други лица, които представлявали заплаха на обществения ред е, меко казано, несъстоятелна”, каза Кондов в сряда.

“Практиката на Скопие е да информира нас и нашите партньори от ЕС по начин, който се разминава с действителността. Или най-малкото с посланията, които отправя за вътрешнополитически цели”, добави Кондов.

На въпрос за черните списъци министърът отговори, че е поискал от Поповска информация, свързана с това какви са критериите за попадане в тях. Все още се очаква отговор от македонска страна.

България и ЕК осъдиха решението на македонските власти да не допуснат евродепутата Андрей Ковачев и четиримата други български граждани на територията на страната.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Българи фигурират в забранителен списък на Северна Македония

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции