<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144351" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ: Русия та...

България е с най-ниски доходи за труд в ЕС, сочи доклад

14 Септември 2022
0 59

В публикацията си “Разходи за труд и работна заплата – България 2022”  Агенцията за икономическо развитие на Германия информира за пазара на труда, разходите за заплати и трудовото законодателство в страната, съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, цитиран от NOVA. България отбелязва сравнително най-ниските разходи за труд в Европейския съюз (ЕС). Но компаниите трябва да се стараят повече, за да задържат квалифицираните служители.

Въпреки че българският пазар на труда се възстанови от Covid кризата, някои работодатели се борят със структурни слабости, се посочва в публикацията.

Близо 3 милиона души умират при трудови злополуки всяка година

България е с най-ниски доходи за труд в ЕС, сочи доклад
iStock
Цитирани са данни на Агенцията по заетостта, според които търсенето на персонал се е повишило с 13 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Особено голямо е търсенето на персонал в сферата на услугите. От началото на 2022 г. се е засилила тенденцията за борба за квалифицирани кадри, която потиска нивото на безработицата. За 2022 г. се очаква квотата да спадне още и да бъде между 4,8 и 4,9 на сто. Това са изчислили от Агенцията по заетостта.

Най-голяма нужда от квалифицирани работници има в търговията на едро и дребно. А също и в логистиката и транспорта, в ресторантьорството и в ИКТ сектора. В производството повечето работодатели планират да задържат и леко да увеличат персонала си. Агенцията по заетостта отчита най-голяма нужда от кадри в текстилната и кожарската промишленост, в машиностроенето и металургията.

България е с най-ниски доходи за труд в ЕС, сочи доклад
iStock
Според Евростат за 2021 г. средните разходи за труд са били около 7 евро на час.

Коефициентът на заетост е бил 68,1 на сто в края на 2021 г. и според Националния статистически институт (НСИ) е с 3,9 процентни пункта по-висок от този през 2021 г. Заради голямото търсене на персонал компаниите в някои случаи увеличават заплатите. Около 65 на сто от заетите работят в сферата на услугите и около 30 на сто в промишлеността. Разходите за труд са нараснали над средното равнище от 9,1 на сто на годишна база през 2021 г., съобщава Евростат.

Най-голямо увеличение на разходите за труд са регистрирани в сектора на услугите с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Разходите за труд са нараснали с 11,8 на сто на годишна база в промишлеността. И с 10,7 на сто в строителството през същия период, съобщава НСИ.

България е с най-ниски доходи за труд в ЕС, сочи доклад

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции