<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159486" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нямам самочу...

България и ЕС осъдиха Русия за съборения жилищен блок в Днипро

16 Януари 2023
0 117

България и ЕС осъдиха Русия за съборения жилищен блок в Днипро.

Десетки загинаха след руски ракетен удар в събота, при който беше разрушен цял девететажен вход на жилищен блок в източния украински град Днипро. Досега са известни най-малко 40 жертви.

Поне 20 души загинаха при атака на Русия над жилищен блок в Днипро

България и ЕС осъдиха Русия за съборения жилищен блок в Днипро
Снимка: Facebook

Външното ни министерство осъди остро “ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна”. Позицията на МВнР беше публикувана в Twitter в понеделник.

Въздушните атаки над цивилни зони „отнеха живота на много хора в Днипро и на други места“, се посочва в позицията.

„България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ. Русия трябва да отговаря за всички извършени престъпления“, посочиха още от министерството.

Европейският съюз също осъди решително продължаващите руски въздушни удари в Украйна, като ги определи като военно престъпление, пише Свободна Европа.

„Русия продължава да показва нечовешкото си лице и да упражнява безразборен ракетен терор. Подобни действия са военни престъпления и трябва незабавно да бъдат прекратени“, казва неназован говорител на Европейската комисия.

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитри Песков отрече Русия да носи отговорност за атаките. Той намекна, че до разрушаване на блока може да се е стигнало след изстреляни ракети от украинската ПВО, които са прихванали руската.

България и ЕС осъдиха Русия за съборения жилищен блок в Днипро
Снимка: Facebook

„Руските въоръжени сили не нанасят удари по жилищни сгради или обекти на социалната инфраструктура. Нападенията се извършват по военни цели, явни или прикрити“, казва още Песков.

Не за пръв път Кремъл твърди, че не обстрелва цивилни зони. От началото на войната в Украйна обаче руските атаки за засегнали болници, театри, жилищни сгради, а от есента и голяма част от енергийната инфраструктура на страната. Един от най-тежко засегнатите градове по отношение на разрушени цивилни зони е Мариупол.

В събота Зеленски призова западните партньори да изпратят още оръжия на Украйна.

“Какво е нужно, за да бъдат спрени руските атаки по граждански цели? Нужни са онези оръжия, които са в складовете на нашите партньори и които нашите войници чакат от толкова време”, каза още президентът на Украйна.

По думите му целият свят знае как и кога да спре “онези, които сеят смърт”.

България и ЕС осъдиха Русия за съборения жилищен блок в Днипро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции