<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149028" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българи обра...

България и Северна Македония отново срещнаха премиерите си край Коридор №8 (видео)

29 Октомври 2022
0 102

България и Северна Македония отново срещнаха премиерите си край Коридор №8.

Гълъб Донев и Димитър Ковачевски дадоха старт на строежа на участъка Куманово – Беляковце – Крива Паланка. Той трябва да свърже Адриатическо и Черно море от Италия през Албания, Северна Македони до България.

“Днес продължаваме с осъществяване на целта от национално стратегическо и международно значение за РСМ. Новата жп инфраструктура открива пазари за нови инвестиции и за ново сътрудничество”, заяви Димитър Ковачевски – министър-председател на Република Северна Македония.

Спират полетите по линията София-Скопие два месеца след старта им

“Железопътното трасе по Коридор №8 е важно за страните по неговото протежение както за България, за Северна Македония, така и за Албания и несъмнено ще допринесе голяма добавена стойност за развитието на целия ни регион”, каза служебният ни министър-председател Гълъб Донев.

Коридорът е интермодален

Коридор №8 е една от десетте паневропейски транспортни връзки пресичащи континента и една от четирите, преминаващи през територията на България. Той започва от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс-Тирана-Скопие-Куманово-Беляковце-Крива паланка-Деве баир- Гюешево-София-Пловдив-Варна/Бургас. Коридорът е интермодален, защото комбинира два или повече вида транспорт, в случая – плавателен, железопътен и автомобилен.

България и Северна Македония отново срещнаха премиерите си край Коридор №8 (видео)

Проектът в македонския участък стои нереализиран от десетилетия, като в момента се строят жп линия, а е предвидена и автомагистрала до България. От четирите лота от Скопие до българската граница в момента е изграден един, а средствата са от ЕС в размер на няколкостотин милиона евро.

Жп линията София-Скопие, идеята за която е от края на 19-и и началото на 20-и в. В последните няколко години посочваните срокове за нея варират между 2025 и 2027 г.

България ще изнася ток за Северна Македония (видео и снимки)

Българският участък до границата с РСМ е изграден от десетилетия, но се реновира в няколко участъка. Предстои да бъде изградена и нова жп линия от София до Гюешево за около 900 млн. лв. Ако бъде реализиран, коридорът ще свърже реално двете страни с много по-добра и бърза инфраструктура и ще намали драстично времето за пътуване между столиците на двете държави.

България и Северна Македония отново срещнаха премиерите си край Коридор №8

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции