<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151051" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Инфлацията у ...

България предлага обучение на санитари от украинската армия

15 Ноември 2022
0 84

България предлага обучение на санитари от украинската армия.

Предложението е отправено от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов по време на срещата на военните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, пише Свободна Европа.

Държавите от ЕС се договориха през октомври съвместно да обучават войници от Украйна. Преди седмица служебният кабинет взе решение, че България също ще участва в мисията.

Страната ще участва и в обучението на украинските въоръжени сили. Ще предостави и оборудване за това, каза още българският военен министър във вторник, цитиран от БТА. Все още не е ясно какво оборудване ще осигури страната.

През пролетта България и Украйна сключиха меморандум за ремонта на украинска военна техника. България обаче не е ремонтирала никакво украинско въоръжение.

България предлага обучение на санитари от украинската армия

Русия атакува Киев, докато лидерите от Г-20 заседават (видео)

В началото на ноември парламентът реши България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна. До края на тази седмица се предвижда да завърши оценката на Министерството на отбраната за възможностите на България да направи това. След това правителството трябва да приеме становището и да го представи пред Народното събрание.

По време на срещата в Брюксел стана ясно, че Германия ще създаде в Словакия ремонтен център. В него ще бъдат обслужвани и ремонтирани оръжия, изпратени от Берлин на Киев, съобщи Ройтерс.

“Постигнахме споразумение и работата може да започне незабавно, така че цялата техника, доставена [на Киев], да може да се ремонтира, след като излезе от строя при бойни действия”, каза германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт в Брюксел.

Берлин възнамерява до юни да обучи около 5000 украински войници в Германия като част от тренировъчната мисия на ЕС, допълни тя.

Обучения на украински военни се извършват още от САЩ и Великобритания. САЩ, Великобритания, Австралия, както и всички страни от ЕС, освен България и Унгария, вече предоставиха оръжие на Киев.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

България предлага обучение на санитари от украинската армия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции