<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155002" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българин се г...

Българин от Видин живее в града на Дядо Коледа (видео)

13 Декември 2022
0 150

Българин от Видин живее в града на Дядо Коледа. Той се казва Мартин Иванов. Но последните години се е установил в северната част на Финландия в градчето на Дядо Коледа в Лапландия – Рованиеми. Неговата история проследява БНР.

Той се връща всяко лято в България и твърди, че “не се чувства емигрант, защото в Лапландия е по избор, а не по принуда“. В компанията, в която работи, са около 70 души от 40 различни държави.

Началото

Северното приключение за Мартин започва през 2012 година. Още докато следва “Мениджмънт на туризма”, се озовава във Финландия като разменен студент по “Еразъм“. Влюбва се в мястото, в университета и се връща там за магистърската си програма по “Управление на културния туризъм”. По време на следването се нуждае от работа и започва да работи като туристически гид заради гъвкавите смени, които му позволявали да посещава лекциите в университета.

“В Лапландия в момента все още е тъмно, въпреки че няма часова разлика с България и е минус 20 градуса. Тези температури се понасят с повече дрехи. Много хора си мислят, че човек може да се приспособи към студеното време. Но имам десетилетие опит с него и не мисля, че можеш да се приспособиш. Просто добавяш повече дрехи“, казва Мартин. От 8 години той работи като туристически гид в Рованиеми.

Рованиеми

“В града вече започва да се усеща празничното настроение. Туристите се увеличават. Вече има коледна украса. Усеща се, че настъпва Коледа“, разказва той.

Лапландия е сред най-посещаваните дестинации в света, особено през последното десетилетие – и заради Дядо Коледа, и заради Северното сияние. Това споделя още видинчанинът. Има хиляди туристи по улиците, въпреки че градчето е доста малко – около 60 000 души. Декември е най-натовареният туристически сезон, особено около Коледа.

Градчето

“Това са няколко сгради около един площад. През средата на площада минава Северната полярна окръжност. Там се намира приемната на Дядо Коледа, неговият офис. Опашките са много големи през декември. Понякога се налага хората да се редят и да чакат по два часа. Дядо Коледа може да се посети през всеки един ден в годината, дори през лятото“, разказва още той.

Ритуали

“В деня преди Коледа има нещо като туристическа атракция. Има един впряг с елени и чисто символично Дядо Коледа на един дълъг път, който се осществява само за една нощ.

Хората идват тук предимно, за да си вземат спомени. Най-важните неща, заради които хората пътуват толкова далеч и на север, са да преминат Северната полярна окръжност, където се намира градът Рованиеми“, разказва още Мартин.

Кога се вижда Северното сияние?

“Всички мечтаят за Северното сияние, но не е толкова лесно да се види. То не се появява толкова често, колкото хората очакват и колкото виждат в маркетинг материалите.

То се вижда, когато има ясни условия –  ясно небе и висока соларна активност, тогава бих предприел т.нар. “търсене на сиянието или лов”. Отиваме някъде далеч от града и от светлинното замърсяване, на възможно най-тъмното място, и започваме да чакаме. Това наричаме “търсене и ловуване на Северното сияние“, разказва още Стефанов.

Българин от Видин живее в града на Дядо Коледа (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции