<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149739" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Строежът на А...

Българите са похарчили цели 2.66 милиарда лева за лотарийните билети на Божков

04 Ноември 2022
0 477

Столичният административен съд се произнесе и по двете съдебни дела за обявената във фалит хазартна компания “Ню Геймс” на Васил Божков, като е установено, че тя дължи на държавата общо 270 милиона лева.

От последното дело, приключило на първа инстанция, става ясно, че установеният дълг от хазартни такси е 188 199 519 лева, а 34 991 384 лева са лихви върху просрочените плащания. Това съобщава Mediapool.

Спорът по делото е поради промените в Закона за хазарта, въведени по време на управлението на ГЕРБ. Тогава фирмите на Божков плащат 20% върху получените комисионни, а Българският спортен тотализатор – 15% върху направените залози.

Осъдиха частната лотария на Васил Божков да плати близо 48 млн. лева невнесени данъци

“Националната лотария” е реализирала печалби на българския пазар на стойност 2,658 милиарда лева

Размерът на лотарийния бизнес на Божков е внушителен. Според Mediapool между септември 2015 и декември 2019 г. на българския пазар са реализирани продажби на талони от “Националната лотария” за близо 2,426 милиарда лева. Това става ясно от последното дело. От тези приходи комисионната за компанията на Божков е възлизала на почти милиард – 878 306 349 лв.

Според съдебното решение, освен 20% такса върху комисионната си (ок. 175 милиона лева), “Ню геймс” е трябвало да заплати и 15% върху всичките продажби на билети. Това възлиза на 364 милиона лева.

Фирма на Васил Божков от “черния списък” е печелила поръчки в тотото в продължение на 10 години

През август “Ню геймс” бе осъдена от същия съд по друго дело. Според тогавашното решение трябва да се плати държавна такса върху продажбата на лотарийни талони по други игри за над 232 милиона лева. Т.е. така общата сума от продадените талони на “Националната лотария” възлиза на колосалните 2,658 милиарда лева. Mediapool отбелязват, че това е равно на 0,5% от БВП на България за споменатия период според данни на НСИ.

Българите са похарчили цели 2.66 милиарда лева за лотарийните билети на Божков
БулФото
Решението на Административен съд – София

В защитата си “Ню геймс” твърди, че председателят на Държавната комисия по хазарта няма правомощия да начислява задължения. Тя може единствено да иска парите, които хазартните компании са декларирали, че дължат. Според техните твърденията начинът на плащане е установен от самата комисия (в подчинение на Владислав Горанов) и е спазван в продължение на четири години. Това било докато комисията по хазарта не решила, че иска още пари за държавни такси.

Съдът напълно отхвърля тези доводи. В съдебното решение е изтъкнато, че “Националната лотария” работи с предварително фиксирани печалби, а не с комисионни. Лотарията няма как да бъде комисионер.

Васил Божков: Има неоспорими доказателства и свидетели

“Размерите на печалбите са фиксирани. Те не зависят от броя и цената на продадените талони, а стойността им не може да бъде по-малко от 50 на сто от общата стойност на талоните”, се казва в съдебното решение, което се позовава на счетоводна експертиза. “От анализа на цитираните норми следва еднозначен извод. Лотарийната игра “Национална лотария – моментни игри” (във всичките ѝ разновидности) е дължала държавна такса в размер на 15% от стойността на направените залози”.

На първа инстанция: Божков дължи на държавата общо 270 милиона лева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции