<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116691" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Германия об...

Български хирурзи съобщиха за опасни усложнения след преболедуване от Covid-19

27 Януари 2022
0 2492

Български хирурзи съобщиха за опасни усложнения след преболедуване от Covid-19. Лекарите са от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, предава NOVA.

Става дума за едновременна тромбоза (запушване), както на венозните, така и на артериалните съдове. То е забелязано при трима пациенти, лекувани по спешност през миналата година в болницата. И тримата са мъже – съответно на 78, 63 и 66 г., и са преболедували от Covid-19 между 5 и 7 месеца преди да бъдат оперирани.

Проучване показа как Covid-19 поразява панкреаса

Перитонит на дебелото черво

Първият пациент, на 78 г. , постъпва в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. След извършени образни и кръвни изследвания, той е диагностициран с остър хирургичен корем и е назначена спешна операция. По време на интервенцията става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво. 

„Още по време на операцията ми направи  впечатление нетипичният вид на дебелото черво, което беше напълно бяло и некръвоснабдено“, разказва д-р Димитър Пейчинов от Клиниката по хирургия към ИСУЛ.

Български хирурзи съобщиха за опасни усложнения след преболедуване от Covid-19
Тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес

Вторият пациент, на 63 г. е с придружаващи заболявания захарен диабет и артериална хипертония. Докаран е от екип на Бърза помощ с болки в корема и увредено общо състояние.

След направени изследвания лекарите установили увеличеният размер на слезката, без наличие на травма в тази област. По време на  спешната операция по премахване на далака, хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.

Едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция

Третият пациент, на 66 години, е с придружаващи заболявания диабет, подагра и с наднормено тегло. Пациентът постъпва по спешност с данни за остро кървене от стомаха, след отстраняване на полипи. При операцията, хирурзите отново се натъкват на подобна находка. Този път – лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

Български хирурзи съобщиха за опасни усложнения след преболедуване от Covid-19

Заключението на д-р Иван Терзиев, началник на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, от изпратените при него материали от пациентите, е категорично: едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Д-р Терзиев, който е един от най-опитните патолози у нас, смята, че увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса. 

Вторичният имунен отговор е по-силен след преболедуване от Covid-19

Оказва се, че освен, че и тримата са преболедували коронавируса, те са преминали през него тежко, с дълъг престой в болница. Другият факт, който прави впечатление на медиците е, че и тримата не са били ваксинирани.

„Подобни усложнения могат да бъдат хванати само в натоварени спешни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават около 30% от пациентите в столицата“, категоричен е д-р Пейчинов.

Български хирурзи съобщиха за опасни усложнения след преболедуване от Covid-19

Неговият съвет към пациенти с кардиологични заболявания е, на първо място, да се ваксинират. А тези, които са пропуснали да го направят и са преболедували тежко Covid-19, редовно да си правят профилактични изследвания. Другият му апел е хората да не прекаляват с приема на Аспирин. Само през миналия ден е имал три случая на кървяща язва, вследствие на дълга употреба.

Български хирурзи съобщиха за опасни усложнения след преболедуване от Covid-19

Източник: NOVA

Видео: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Phoenix98

    27 Януари 2022

    След "ваксинация" усложненията са повече ,има ги и не ги крийте !

Реакции