<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120646" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Латвия разре...

Българският бизнес е готов да наеме 200 000 украинци, потърсили убежище у нас

28 Февруари 2022
0 1363

Българският бизнес е готов да наеме 200 000 украинци, потърсили убежище у нас.

“На база на предишни проучвания, анализи на нивото на безработица и тенденциите на пазара на труда, като се вземе предвид нивото на образование и квалификация, считаме, че на пазара на труда биха могли да се наемат около 200 хиляди украински граждани”. Това се казва в писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Столичани предоставят домовете си на бежанци (видео)

Бизнесът обаче обръща внимание на тромавата процедура по предоставяне на международна закрила. Според процедурите, такива лица може да започнат работа едва три месеца след подаване на молбата за закрила.

“Предлагаме българското правителство да разработи целева програма, насочена към намаляване на сроковете за получаване на бежански или хуманитарен статут за украински граждани, която да действа за ограничен период от време, като позволи нормални условия на живот и труд на украинските граждани”, настояват работодателските организации. Те подчертават още, че държавата трябва да поеме и част от средствата за издръжката за определен период от време. 

Българският бизнес е готов да наеме 200 000 украинци, потърсили убежище у нас
AP
Увеличение от 5% на тока за битовите потребители

Успоредно с мерките за справяне с хуманитарната криза, бизнес организациите настояват още за спешни мерки за предотвратяване на енергийна криза. Това трябва да стане с удължаване на срока на действие на компенсациите за небитовите потребители на електроенергия за месеците от април до юни включително.

През последните два дни в България са влезли 2800 украински граждани (видео)

Бизнесът настоява още замразяването на цените на тока за домакинствата да бъде прекратено от началото на април. Според тях увеличение от 5% ще е постижимо и поносимо.

Работодателите смятат, че не трябва да се ограничава износа на електроенергия. Те предлагат печалбите от този износ трябва да отидат за компенсиране на бизнеса и домакинствата. В същото време настояват да се спрат продажбите на газ от хранилището в Чирен и страната да се запаси с необходимите количества горива.

Българският бизнес е готов да наеме 200 000 украинци, потърсили убежище у нас
AP/Anna Szilagyi

Българският бизнес е готов да наеме 200 000 украинци, потърсили убежище у нас

Източник: в. “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции