<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102003" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Увеличават с...

BioNTech очаква през 2022 г. обновена ваксина, адаптирана за новите варианти на Covid-19

04 Октомври 2021
0 257

Директорът на германската биотехнологична компания BioNTech очаква до средата на 2022 г. да е нужна нова формула на ваксината срещу Covid-19. Като тя да бъде адаптирана за новите варианти на вируса, съобщава Свободна Европа .

BioNTech очаква през 2022 г. обновена ваксина, адаптирана за новите варианти на Covid-19

Угур Шахин, който е ръководител на компаниятa, каза това в интервю за Файненшъл таймс. Според него вирусът ще продължава да мутира с времето и това ще понижи имунния отговор на човешкото тяло.

Увеличават срока на годност на вече произведени ваксини срещу Covid-19 на Pfizer (видео)

Шахин каза, че на този етап не е необходимо разработването на нова формула на ваксината, защото тя осигурява достатъчна защита срещу съществуващите варианти на коронавируса.

„Към средата на следващата година обаче ситуацията може да е различна“, каза той. „Вирусът ще остане и ще продължи да се адаптира. Нямаме причина да предполагаме, че ще е по-лесно да се справим със следващите варианти отколкото със съществуващите. Това е продължителна еволюция, която едва сега започва.“

BioNTech очаква през 2022 г. обновена ваксина, адаптирана за новите варианти на Covid-19

Шахин каза също, че макар сега доминиращия вариант „Делта“ да е по-заразен, той не е достатъчно различен от предишните варианти и съществуващите ваксини са достатъчно ефективни. По думите му бустерните дози ще помогнат за поддържане на имунитета.

Редица държави започнаха прилагането на бустерни дози от ваксината срещу Covid-19. Сред тях са България и други държави от Европейския съюз. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да реши на 2 октомври дали и за кои групи да препоръча прилагането на бустерна доза.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции