<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159234" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Япония се опа...

Бирата се превръща в лукс във Великобритания (видео)

15 Януари 2023
0 604

Бирата се превръща в лукс във Великобритания, показва репортаж на NOVA. Любителите на напитката ограничават бюджетите си за алкохол на фона на нарастващите цени. След Нова година се усеща рязък спад в консумацията в ресторанти и барове.

„Хората все още излизат навън, но разбираемо са пестеливи“. Това споделя Тим Мартин, председател на JD Wetherspoon, една от най-големите пъб групи в Обединеното кралство. Компанията съобщи, че продажбите през петте седмици до 6 ноември са намалели с 1,1% спрямо същия период на 2019 г.

Оливър Робинсън е управляващ директор на пивоварна Robinsons в Стокпорт. Той заяви: „Започваме да виждаме по-рядко посещения и хората са много щастливи да похарчат £5,50 за пинта, но може би две, а не три.“

Спирос Маландракис, ръководител на отдела за изследване на алкохолни напитки в Euromonitor, каза, че има „сблъсък между свиването на разходите за живот и необходимостта да се върнем и да общуваме след три години, прекарани в изолация . . . това създава нестабилност“.

Бирата се превръща в лукс във Великобритания (видео)

Най-скъпата бира в света струва 503 300 долара

„Всички очакват истинското свиване на разполагаемите доходи да настъпи следващата година“, каза Тревър Стърлинг, анализатор в Bernstein.

„За пивоварите инфлацията на производствените разходи в Европа ще бъде много висока. Например цената на пивоварния ечемик . . . е с около две трети в сравнение с предходната година. Така че ще видим нов кръг от големи увеличения на цените през пролетта.

Той добави: „И ако потребителят е по-крехък, нов кръг от големи увеличения на цените ще има голямо въздействие върху обема.“

Той каза, че Обединеното кралство има едно от най-ниските потребителски доверия в Европа, но има признаци за намаляване на обемите в Испания и за спад във Франция, където масовите марки растат по-бързо от първокласните бири, обръщайки дълготрайна тенденция на премиум.

„Алкохолният бизнес – бира, вино и спиртни напитки – намалява както по отношение на стойността, така и по отношение на обемите“, каза Ананда Рой, старши вицепрезидент на фирмата за анализ на данни IRI.

Голям спад в обемите на пиене ще настъпи само ако има мащабна безработица, каза Стърлинг.

Президентът на Heineken за европейския регион, Сорен Хаг, каза на инвеститорите този месец, че войната в Украйна „е оказала голямо влияние върху потребителското доверие на пазарите [и] върху инфлацията, която удря потребителите във всички страни“.

Бирата се превръща в лукс във Великобритания

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции