<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111166" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте кое мяс...

Бившият шеф на ЦРУ: Корупцията подкопава ефективността на българските служби (видео)

08 Декември 2021
0 528

“Корупцията подкопава ефективността на българските служби” – това заяви бившият шеф на ЦРУ Джон О. Бренън в ефира на БНТ.

Бренън е съветник на президента Обама по вътрешна сигурност и контратероризъм, и после става шеф на ЦРУ. Той е специалист по Близкия Изток и участва в операцията по залавянето на Осама Бин Ладен.

БНТ: Г-н Бренън, трябваше ли САЩ да останат в Афганистан по-дълго? Изобщо длъжна ли е страната Ви да бъде световен “пазач”?

Джон О.Бренън: С дълбоко разочарование гледах как приключиха 20 години работа и усилия в Афганистан и талибаните си върнаха контрола. Не смятам, че Съединените щати трябва да бъдат световен пазач, но вярвам, че могат да използват силата си за добри цели и да използват своята власт – политическа и икономическа, дори военна, когато е необходимо. Не бива да се опитваме да се намесваме в политическите работи на други държави, когато подобно нещо не е поискано от нас.

Бившият шеф на ЦРУ: Корупцията подкопава ефективността на българските служби (видео)

ЦРУ е планирало да убие Джулиан Асандж през 2017 г. по времето на Тръмп

Евгения Атанасова: Случвало ли се е в разузнавателната Ви работа да имате досег със службите на България?

Джон О.Бренан: Пътувах до София през 2012 г. Беше около седмица след експлозията в Бургас, когато петима израелци и един българин бяха убити при терористична атака на Хизбула. По това време имах интензивни взаимодействия с българските служби. Много от работещите в сферата на разузнаването и сигурността в България притежават висок професионализъм и талант. За съжаление, смятам, че политиката и корупцията са намесени в работата на българското разузнаване и сигурност, което за жалост понякога подкопава тяхната ефективност.

Доналд Тръмп налага безпрецедентна забрана за достъп на Бренън до личните му архиви в ЦРУ, но въпреки това той написа автобиографията си, която вече е и на българския пазар.

Бившият шеф на ЦРУ: Корупцията подкопава ефективността на българските служби (видео)

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции