<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149232" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Допълнителни...

Бизнесменът Олег Тинков се отказа от руския си паспорт

31 Октомври 2022
0 153

Бизнесменът Олег Тинков се отказа от руския си паспорт. Той живее в чужбина от години, след като се разболя от левкемия. Бизнесменът бе сред първите, критикували войната в Украйна, но влезе в поне един списък със санкционирани от Запада.

Бизнесменът Олег Тинков се отказа от руския си паспорт

Тинков обяви решението си с публикация в Instagram.

“Не мога да гледам всичко това и да се асоциирам с путинския фашизъм! Не мога да гледам как бившите ми съотечественици убиват и ограбват просто така цивилни”, написа той и изрази надежда, че и други бизнесмени ще го последват.

Руснаци се отказват от руските си паспорти от страх и срам

Бизнесменът Олег Тинков се отказа от руския си паспорт
Снимка: Instagram

Олег Тинков е основател на Tinkoff Bank. Той бе принуден да продаде 35% от дяла си в компанията, която създаде през 2006 г. В интервю за “Ню Йорк таймс” той обяснява, че сделката му била наложена от Кремъл на неподлежаща на договаряне символична цена. На директорите било наредено да прекратят контакта си с него, в противен случай предстояла национализация.

Съоснователят на Revolut се отрече от руското си гражданство

Милиардерът Юрий Милнер, който живее в чужбина, също се отказа от руския си паспорт преди няколко седмици.  Един от най-богатите руснаци получи израелско гражданство през 1999 г. Милнер потвърди, че със семейството си е напуснал Русия окончателно през 2014 г. след руската анексия на Крим. “А това лято официално завършихме процеса на отказ от руско гражданство”, обясни той в съобщение в Twitter.

Бизнесменът Олег Тинков се отказва от руския си паспорт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции