<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159305" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поне 20 души з...

Близо 30 000 души са се обадили на горещия телефон на “Закрила на детето” за година

15 Януари 2023
0 97

Близо 30 000 души са се обадили на горещия телефон на “Закрила на детето” за година, показва годишният доклад на Агенцията за 2022 година. Телефон 116 111 се използва от 2009 година за подаване на сигнали от и за деца в риск.

1052 сигнала са подадени за деца в риск. Това е с 3,34% повече спрямо предишната година. Повечето от тях са за физически и психически тормоз, не липсват и индикации за неглижиране.

Експертите от ДАЗД са провели 7700 консултации, над 50% от които с деца. Търсят ги за подкрепа по отношение на общуването както с техни връстници, така и с възрастни роднини и близки. Децата между 14 и 17 години най-често се обаждат на горещата линия. Има спад с 35% на мълчаливите обаждания.

„Изключително важно е всички да разберем, че децата имат потребност да споделят и да бъдат изслушани. Задължение на всички нас е да възпитаме децата в истински добродетели, така че да растат отговорни и успяващи хора. Длъжни сме да им дадем добрия пример и да ги научим, че да говориш и да търсиш решение на всеки проблем без агресия, е правилния начин. Затова е необходимо децата да знаят телефонен номер 116 111. Всеки, който има въпрос относно отглеждането, възпитанието и общуването с деца, винаги може да се обади на Линията“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Близо 30 000 души са се обадили на горещия телефон на &#8220;Закрила на детето&#8221; за година

Видео показа учителски тормоз над дете със специални потребности в Бургас

През 2022 г. обажданията от майки на деца са се увеличили с 27,61 %, докато 5,2% по-малко бащи са търсили консултантите на Линията.

Положителна е тенденцията за драстично увеличение на обажданията от други институции. Ръстът е с 54% от странна медицински персонал, 62% от учебните заведения, а от структурите на МВР с над 84%.

През 2022 г. на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето са постъпили 25 обаждания, свързани с мисли за самоубийство на деца като 4 от тях са през месец декември.

Дете споделя с консултантите, че често изпитва тревожни мисли, изпада в депресия и има желание за самонараняване. По думите му има грижовни родители, които правят всичко възможно то да се чувства добре. В хода на разговора става ясно, че въпреки подкрепящата и спокойна семейна среда, детето е тормозено от връстници. То казва, че не може да се справи с общуването с тях и е обект на обиди и подигравки. Признава, че в един от пристъпите си на суицидни мисли, в дома си е погълнало лекарства, които в този случай не са били опасни и не се е стигнало до риск за живота му. Споделя още, че е търсило информация в мрежата за медикаменти, с които е възможно да се стигне до фатален край.

В резултат на намесата на консултантите детето казва, че се чувства по-спокойно и уверено. Насърчено е и занапред да споделя всичко с родителите си и да търси необходимата психологическа подкрепа.

На Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД постъпва обаждане от дежурен оператор на “Национална система 112”

Той предава сигнал за дете в риск. Касае се за момиче съзнателно приело опасни за него лекарства, защото се чувства нещастно след раздяла с приятеля си. Роднините му са забелязали притеснителни симптоми и са повикали линейка. Оказана е веднага медицинска помощ, а детето и близките му са насочени за работа със специалисти.

В края на 2022 г. Държавната агенция за закрила на детето започна редица срещи с ученици в различни градове на страната. Целта им е да се запознаят с полезността и функциите на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД. През настоящата година предстоят още такива събития. За популяризирането на НТЛД 116 111 ДАЗД е подкрепена от държавни институции и от НСОРБ.

Близо 30 000 души са се обадили на горещия телефон на “Закрила на детето” за година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции