<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137287" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ТариКат Пара...

Близо 550 жени обвиняват шофьори на Uber в сексуално насилие и съдят компанията

14 Юли 2022
0 423

Близо 550 жени в САЩ твърдят, че са били нападнати от шофьори на платформата за превози Uber и водят дела срещу компанията, пише bTV, позовавайки се на BBC. 

Пътничките са били отвличани, сексуално насилвани, сексуално малтретирани, лъжливо затваряни, преследвани, тормозени или нападани по друг начин от водачите, се посочва в жалбата.

Близо 550 жени обвиняват шофьори на Uber в сексуално насилие и съдят компанията
iStock

Делото е заведено във Върховния съд на окръг Сан Франциско.

„Сексуалното посегателство е ужасяващо престъпление и ние приемаме сериозно всеки един сигнал“, каза говорител на Uber.

И допълни, че от Uber са изградили “нови функции за безопасност”, установили политики, ориентирани към оцелелите, и били “по-прозрачни за случили се сериозни инциденти”.

В жалбата, подадена от служители на адвокатската кантора Slater Slater Schulman, се твърди, че сексуалните посегателства са извършени в „множество щати“.

От документа става ясно, че най-малко още 150 потенциални случая са “активно разследвани”.

Близо 550 жени обвиняват шофьори на Uber в сексуално насилие и съдят компанията
iStock

В делото се твърди, че още през 2014 г. Uber е разбрал, че неговите шофьори са сексуално насилвали и изнасилвали пътнички. Документът твърди, че компанията дава приоритет на „растежа си пред безопасността на клиентите“.

Миналия месец Uber публикува втория си доклад за безопасността в САЩ. От него става ясно, че през 2020 г. е имало 998 случая на сексуално насилие, включително 141 доклада за изнасилване.

“Досиетата Uber”: Как Макрон и бивша еврокомисарка тайно са помагали на компанията

В доклада компанията казва, че е получила общо 3824 доклада за петте най-тежки категории сексуално насилие между 2019 г. и 2020 г.

Преди броени дни The Guardian разкри, че високопоставени политици тайно са помагали на компанията Uber.

Макрон поема изцяло отговорността за действията си спрямо UBER

Сред замесените са френският президент Еманюел Макрон и бившата еврокомисарка Нийли Крус. Платформата за превози харчела по 90 милиона долара на година, за да привлече позитивно настроени политици.

Близо 550 жени обвиняват шофьори на Uber в сексуално насилие и съдят компанията. Близо 550 жени обвиняват шофьори на Uber в сексуално насилие и съдят компанията

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции