<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134210" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Работодатели...

Близо 6000 украинци са започнали работа в България от началото на войната (видео)

17 Юни 2022
0 363

Близо 6000 украинци са започнали работа в България от началото на войната в Украйна, съобщиха от министерския съвет. Това е най-високият процент интегрирани бежанци, който страната ни е постигала в най-новата си история.

Общо 5600 са наетите на трудов договор, като в това число не влизат хората, които имат сключен граждански договор или са на изпитателен срок.

Над 115 хиляди души бяха настанени у нас в пика на кризата. Към днешна дата в България пребивават около 78 хиляди.

Държавата ще покрие минималната заплата на работещите украинци за 3 месеца

Близо 6000 украинци са започнали работа в България от началото на войната (видео)

Сергей тъкмо излиза от Министерството на правосъдието. Трябвало е да докаже българския си произход и се надява да получи гражданство, за да може по-лесно да търси работа в бъдеще. В България е със съпругата и сина си.

Войната в Украйна го принуждава да си намери работа тук, за да издържа семейството си. Сега приготвя кафе и казва, че е доволен.

Светлана бяга от Украйна заедно с дъщеря си. С помощта на фейсбук успява да си намери работа като продавачка в мебелен магазин.

„В момента още се обучавам, разучавам стоката, как се казват нещата на български език. Хората се отнасят добре с мен, подсказват ми“, каза Светлана.

Езиковата бариера остава най-голямата пречка за намирането на работа.

Не всички бежанци обаче имат късмета на Сергей и Светлана. Олга и 16-годишният й син са избягали от войната в Украйна преди три месеца. В Бюрото по труда са й предложили работа като камериерка в хотел или помощник в кухня. Тя има висше образование психология и магистратура по социални дейности.

Според Българската хотелска и ресторантьорска асоциация един от основните проблеми е, че предлаганата работа е предимно за сервитьори и бармани.

Източник и видео: bTV

Близо 6000 украинци са започнали работа в България от началото на войната (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции