<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115926" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Близо 700 000 пенсионери ще получат 75 лева за ваксина

21 Януари 2022
0 539

Близо 700 000 пенсионери ще получат 75 лева за ваксина.

Националният осигурителен институт започва изплащането на еднократната добавка към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина.

Кирил Петков: Ще има 75 лева добавка към пенсиите на всеки, който е решил да се ваксинира (видео)

Сумата се изплаща независимо от вида и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията и се изплаща само веднъж, предава в. “Сега”, цитирайки осигурителният институт. Според данните, предоставени в НОИ от МЗ, това първо плащане ще обхване 694 643 пенсионери.

Близо 700 000 пенсионери ще получат 75 лева за ваксина
Снимка: Архив БулФото

На пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, НОИ ще изплати добавките от 1 февруари т.г. с парични преводи, предхождащи редовното месечно изплащане на пенсиите с графика от 7 февруари.

Еднократна добавака за завършен ваксинационен курс

Добавката за насърчаване на ваксинацията срещу Covid-19 ще се изплаща еднократно и на пенсионери, които имат завършен ваксинационен курс в периода 1 януари – 30 юни 2022  г., от първия работен ден и в следващите месеци. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.

Допълнителните 75 лева към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил въпросната информация от МЗ.

Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще получат добавката от 75 лева в личните си сметки. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на всеки месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си.

За пенсионерите, на които пенсиите се превеждат в други държави, добавката от 75 лв. ще се изплаща към пенсията за съответния месец в установените досега срокове. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.

Близо 700 000 пенсионери ще получат 75 лева за ваксина

Източник: в. “Сега”

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции