<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=164165" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поредната съ...

Близо 800 милиарда евро струва на Европа до момента борбата с енергийната криза

13 Февруари 2023
0 132

Близо 800 милиарда евро струва на Европа до момента борбата с енергийната криза, съобщиха изследователи от мозъчния тръст „Bruegel”. Те призоваха държавите да направят по-ефикасни разходи за справяне с енергийната криза.

Страните от Европейския съюз вече са заделили 681 млрд. евро за справяне с енергийната криза. Великобритания е отделила 103 млрд. евро, а Норвегия – 8,1 млрд. евро от септември 2021 г. насам, сочи анализът.

Общата сума от 792 млрд. евро се сравнява със 706 млрд. евро в последната оценка на „Bruegel” от ноември. Cтраните продължават и през зимата да се сблъскват с последиците от прекратяването на повечето от доставките на газ от Русия за Европа през 2022 г.

Близо 800 милиарда евро струва на Европа до момента борбата с енергийната криза

Европейската комисия обеща на Ердоган още помощ за пострадалите при земетресенията

Германия оглави класацията на разходите, отделяйки близо 270 млрд. евро – сума, която засенчва всички останали държави. Великобритания, Италия и Франция са следващите по харчове. Всяка от тях е похарчила по по-малко от 150 млрд. евро.

На глава от населението Люксембург, Дания и Германия харчат най-много.

Разходите, отделени от страните за енергийната криза, вече са на нивото на фонда за възстановяване от COVID-19 на ЕС, който е на стойност 750 млрд. евро. Актуализацията на енергийните разходи идва в момент, когато страните обсъждат предложенията на ЕС за по-нататъшно разхлабване на правилата за държавна помощ по проекти за зелени технологии, тъй като Европа се стреми да се конкурира със субсидиите в САЩ и Китай.

Близо 800 милиарда евро струва на Европа до момента борбата с енергийната криза

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции