<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38969" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

BMW представи първия изцяло електрически Mini Cooper (видео и снимки)

10 Юли 2019
0 864

BMW представи първия широкодостъпен и изцяло електрически Mini Cooper.

 

Очакван в началото на 2020 г., автомобилът ще има стартова цена от около 35 000 долара (около 62 000 лева) и ще може да изминава до 235 километра с едно зареждане на батерията.

 

 

""

 

 

В сравнение с по-евтините електромобили на пътя в момента, които имат диапазон повече от 350 км, като "Kona Electric" или "Tesla Model 3", пробегът на "Mini" изглежда нищожен.

 

Той ще изглежда дори по-зле през следващата година, тъй като ще се появяват все повече и повече електрически коли, а Mini ще получи по-реалистичен "EPA" рейтинг.

 

Това е доста интересно, имайки предвид, че BMW е една от първите компании, които пуснаха широкодостъпни електрически автомобили и помага да разберем защо главният изпълнителен директор на компанията – Харалд Крюгер, подаде оставката си миналата седмица.

 

Крюгер беше главен изпълнителен директор на BMW в продължение на четири години, след като на пазара се появи електрическият кросоувър i3 на компанията.

 

В послание към служителите миналата седмица обаче, той твърди, че причините за напускането му са „огромните промени“, които се случват в автомобилната индустрия.

 

По време на своето управление, той отложи първия електрически автомобил с удължен пробег на BMW, продажбите на i3 намаляха значително, а също така удвои и автомобилите с двигатели с вътрешно горене в момент, когато европейските страни ги ограничиха или забраниха.

 

На фона на всичко това, компанията все още губи пазарен дял и конкуренти като "Daimler", която притежава Mercedes-Benz я изпревариха.

 

 

""

 

 

Визията на BMW за бъдещето стана толкова разединена по времето на Крюгер, че само преди две седмици, един от водещите мениджъри в комапнията каза, че електрическите превозни средства са били „прехвалени” на събитие, на което BMW обяви своя нов план за ускоряване на усвояването на електрическата технология.

 

Не е изненадващо, че спецификацията на новия електрически "Mini" изглежда като нещо, което сякаш може да бъде обявено дори преди три или четири години.

 

Той има мощност от 184 конски сили, но може да вдигне от 0 до 100 км/ч за едва 7,3 секунди, което е по-бавно дори и от двугодишния Chevy Bolt.

 

 

 

""

 

 

Версия с по-дълъг пробег също ще бъде достъпна (270 километра с едно зареждане), въпреки че BMW не обяви колко ще струва тя.

 

Интересното е, че основната версия предлага само около 70 км по-дълъг пробег от ограничените бройки "EV Mini", които компанията изпробва преди десетилетие.

 

BMW е известна с качеството на автомобилите си, а марката Mini има такива лоялни последователи, че новата електрическа версия със сигурност ще намери фенове.

 

Докато останалата част от индустрията обаче претърпява „огромните промени”, които Крюгер цитира, първият изцяло електрически "Mini" изглежда повече като капитулация от страна на BMW поради факта, че използва почти същата технология, която използва и в i3.

 

 

""

 

 

Повечето хора трябва да пътуват 300 или 500 километра с кола веднъж няколко месеца в годината, така че пробегът от 235 километра с едно зареждане все пак би трябвало да даде възможност на автомобила да се справи с ежедневните пътувания.

"Mini" обаче няма да бъде единственият електрически автомобил с по-малък пробег на пазара, защото "Honda E" ще има дори още по-малък – 199 километра.

 

Само преди няколко години, "BMW" определено изпревари конкурентите си що се отнасяше до електрическите и хибридните автомобили, но по всичко изглежда, че новият "Mini" е знак, че Крюгер може би е загубил това предимство.

 

 

Източник: The Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции