<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149695" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Възраждане и ...

БНБ опроверга твърденията на “Възраждане” и БСП за еврото

04 Ноември 2022
0 352

Българска народна банка (БНБ) опроверга твърденията на депутати от “Възраждане” и БСП, че е изготвяла доклад, според който България не е готова да приеме еврото през 2024 г. На 3 ноември, вчера, в парламента се подхвърляше документ, който предполагаемо защитава тази позиция.

От централната банка са изпратили позиция до БНР след запитване от тяхна страна за автентичността и характера на текстовете. В нея БНБ потвърждава, че е фокусирана върху подготовката за влизане в еврозоната именно до началото на 2024 г. От финансовата институция категорично отричат да са изготвяли анализ на ефектите от въвеждането на европейската единна валута. Такъв документ не е одобрен от Управителния съвет и не е официално внесен в Народното събрание.

Хампарцумян: Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото (видео)

БНБ опроверга твърденията на &#8220;Възраждане&#8221; и БСП за еврото
Съществува ли въпросният мнимен документ?

Вчера лидерът на „Възраждане“, Костадин Костадинов, цитираше дадени текстове в парламента. Според неговото тълкувание страната ни не е готова за въвеждане на еврото през 2024 г. Към него се присъедини и депутатът от БСП, Румен Гечев. Той също се позова на подобни текстове, но отбеляза, че става въпрос за “проектодоклад”.

Според БНР подобен доклад съществува, но още на първата му страница е изписано, че това е “работен вариант към 25.10.2022”. Той е разработен от експертна група без да е одобряван от ръководството на централната банка. В него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група.

България не изпълнява критериите за влизане в Еврозоната, отчете Европейската комисия

„Не съществува такъв “доклад на БНБ”. Това гласи позицията на банката. Текстовете, цитирани от въпросните депутати, са работни версии, изготвени от експерти на БНБ. Те са част от дейността на работна група “Макроикономически анализи и публични финанси” към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната“.

Управителят на БНБ, Димитър Радев, изтъкна от трибуната на НС миналата седмица, че страната ни трябва да се възползва от възможността за влизане в еврозоната възможно най-скоро. В противен случай, подчерта той, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години.

БНБ опроверга твърденията на “Възраждане” и БСП за еврото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции