<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114908" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Сер...

Боджук геджеси: Вижте как празнуват Хелоуин в Турция (видео)

13 Януари 2022
0 256

През януари жителите на одринското село Чамлъджа празнуват Боджук геджеси или иначе казано, турския Хелоуин.

Фигури с бели лица и бели роби бродят из тъмните улици на Чамлъджа през най-студената януарска нощ и тропат по прозорците на домове, за да плашат стопаните.

Според легендата, от която произлиза тази традиция още от Средновековието, “Боджук” е наименованието на бялото създание, което има за цел да всява страх.

Боджук геджеси: Вижте как празнуват Хелоуин в Турция (видео)
Trip

Подобно на келтския Хелоуин, по време на Боджук геджеси младежи също се пременят и обикалят домовете в селото. Те се обличат с бели мантии или чаршафи, боядисват лицата си, за да придобият вида на Боджук. След това посещават съседите си и крещят “Боджук идва!”

Мъж декорира двора си с реалистично “клане” за Хелоуин и бе навестен от полицията (видео и снимки)

На Боджук геджеси, или нощта на Боджук, се пече тиква, понеже легедата повелява, че той не влиза и върши зло в домовете, в които има сготвена тиква. Трапезата през тази вечер най-често включва царевица, варена в снежна вода, палачинки, круши, дюли, орехи, фъстъци, бадеми.

Друга традиция е хвърлянето на парче дърво във вода. Ако на сутринта то е замръзнало, през идната година ще има здраве и благоденствие.

Топ 5 най-находчиви костюми за Хелоуин (Видео)

През последните години празненството набира голяма популярност. Организаторите даже са обмисляли тематично честване тази година, посветено на втория сезон на сериала „Другоземец“ (Outlander). “Ще носим специално облекло с шевици от XVII и XVIII в.“, каза Тахир Демирел, координатор на проекта Боджук геджеси, пред агенция ДХА.

За съжаление миналата година Боджук геджеси не се е състоял заради пандемията. Тази година честването е било насрочено за 15.01, но заради нарасналия брои болни от Covid-19 празникът и тази година няма да се състои.

Подобно честване беше отпразнувано на 08.01 в град Бабаески, окръг Къркларели. Жителите също се обличат в бели одежди и слагат бяла боя на лицата си. Отново има шествие от маскирани хора, които гонят зли духове. В този край наричат празника „Коледа“.

Майка не може да изтрие веждите и мустаците, които е нарисувала на бебето си за Хелоуин (видео)

За да се постигне призрачната атмосфера, общината пуска звукови ефекти от филми на ужасите през високоговорители, разположени по улиците.

Кметът на местната община Бююкмандъра Ерсан Чьолгечен обясни пред агенция ДХА, че местните празнуват Коледа на различна дата, за да може да съвпада с най-студения ден за района. Тази година това е било 8 януари.

Чьолгечен твърди, че тази традиция се чества от години, но за съжаление, празника не е приет еднозначно от всички. Бабаеската Коледа се е превърнала в повод за регионално съперничество с Чамлъджа.

Майка предреши бебето си като зомби в зловеща и кървава фотосесия за Хелоуин (снимки)

Регионалната дирекция за култура и туризъм в Одрин е кандидатствала за включване на Боджук геджеси към националния списък на културно наследство през 2017 г.

Източник: Trip
Видео: Mistik Alem
Снимки: Trip, Ihlas Haber Ajansi

Как пр Боджук геджеси: Вижте как празнуват “Хелоуин” в Турция (видео)азнуват Хелоуин в Турция (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции