<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145350" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето какво е с...

Boeing ще трябва да плати 200 милиона долара заради подвеждащи данни за самолетите 737 Max

23 Септември 2022
0 267

Американската корпорация Boeing ще трябва да плати 200 милиона долара за уреждане на исковете на инвеститори заради подвеждащи данни за безопасността и системата за автоматичен контрол на полети на самолетите 737 Мах. А бившият президент на компанията Денис Мюйленбърг ще трябва да плати 1 милион долара. Това съобщи вчера Федералната комисия по ценни книжа и борси.

Припомняме, че два такива самолета катастрофираха през 2018 и 2019 г. и 346 души загубиха живота си.

Производителят на Boeing 777 приземява 128 самолета заради инцидента в Денвър

Нито Boeing, нито Мюйленбърг поемат вина за случилото се или признават, че са извършили нещо нередно. Въпреки това те се съгласиха да платят.

Boeing ще трябва да плати 200 милиона долара заради подвеждащи данни за самолетите 737 Max
iStock

От Комисията заявиха, че компанията и нейният експрезидент са знаели, че системата за контрол на полета има проблеми с безопасността, но са подвели инвеститорите “в опит да реабилитират облика на Boeing”.

А миналата 2021 г. компанията плати 2,5 милиарда долара по друго споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ. По-голямата част от сумата бе за авиокомпаниите, чиито самолети 737 Мах бяха заземени за близо две години.

Ryanаir заземи три самолета Boeing 737, след като бяха открити пукнатини в структурата им

Първата фатална катастрофа със 737 Мах бе на индонезийската авиокомпания Lion Air. Летателното средство падна в Яванско море през октомври 2018 г. А няколко месеца по-късно същият модел на Ethiopian Airlines падна край Адис Абеба.

И в двата случая бе установено, че вината е била на системата за автоматичен контрол. Тя е насочила носа на самолета надолу заради грешно разчитане на данните от един датчик и пилотите не са успели да възстановят ръчния контрол върху полета.

Boeing ще трябва да плати 200 милиона долара заради подвеждащи данни за самолетите 737 Max

Източник: DIR.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции