<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133697" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оперираха Не...

Болници таксуват пациенти за измислени ”екстри”

15 Юни 2022
0 374

Болници таксуват пациенти за измислени ”екстри”, пише Mediapool. Това са най-честите нарушения на икономическите права на пациентите, които агенция “Медицински надзор” (ИАМН) е засичала при проверките на лечебните заведения през тази и миналата година, съобщиха за Mediapool от агенцията. Данните показват, че въпреки редовните проверки и санкции, в лечебните заведения продължава дългогодишната порочна практика пациентите да бъдат таксувани неправомерно под различен претекст.

През 2021 г. инспекторите на ИАМН са констатирали 31 нарушения на икономическите права на пациента при извършвани 22 проверки в 16 лечебни заведения. За първите три месеца на 2022 г. засечените нарушения на икономическите права на пациента са 16 при извършени 12 проверки в 12 лечебни заведения.

Едно от най-често извършваните нарушения е при планов прием от пациента да се иска такса за избор на екип, дори когато такъв не е избиран и е ползван служебно назначен. В други случаи пък пациентът е заплатил за избор на екип, а е направил избор на лекуващ лекар и е следвало да плати по-малко.

Търновска болница предлага 2 650 лв. заплата и общинско жилище за новопостъпилите медицински сестри

60-годишна жена почина след три отказа за прием в болница (видео)

Още по-грубо нарушение е искането на такса за избор на екип когато пациентът е приет по спешност.

В някои случаи болниците таксуват пациента за услуги, които се заплащат по клиничната пътека от НЗОК. Така болниците прибират за една дейност пари веднъж от НЗОК и втори път от пациента.

Сред честите нарушения на икономическите права на пациентите е и ситуацията, при която болницата изисква пациентът да заплати за пакет уж поискани от него дейности, без обаче, той да е заявявал такива или пък те не са били извършвани.

Законът за здравето предвижда при нарушаване права на пациентите на лечебните заведения да се налага имуществена санкция в размер от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 3000 лв.

По данни на ИАМН за миналата година най-ниската наложена имуществена санкция е в размер на 500 лв., а най-високата е 1100 лв. Средният размер на наложените санкции за периода е 700 лв. За първото тримесечие на 2022 г. най-ниската наложена санкция е в размер на 500 лв., а най-високата – 700 лв. 

За сравнение таксата за избор на екип в повечето болници е 900 лева.

От ИАМН дават и пример за наложена санкция в размер на 1100 лева в случай, когато пациентът е заплатил за избор на екип, в който е бил включен служебно определения лекуващ лекар. За това нарушение се предвижда имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., като за всеки конкретен случай се определя конкретна санкция.

Лечебните заведения, в които ИАМН е засякла нарушения на икономическите права на пациентите през миналата и тази година са МБАЛ Уни Хоспитал ООД; ДКЦ “Софиямед” ЕООД; Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда ЕАД; Пета МБАЛ ЕАД (МБАЛ Княгина Клементина София ЕАД); УМБАЛ Александровска ЕАД; УМБАЛ Канев АД Русе; Първа САГБАЛ Св. София ЕООД; УМБАЛ Св. Иван Рилски ЕАД; ВМА МБАЛ Варна; МБАЛ Св. Марина ЕАД; Аджибадем Сити клиник УМБАЛ ЕАД; УМБАЛ Пълмед ЕООД Пловдив; МБАЛ Майчин дом ЕООД Варна; МБАЛ Централ Онко хоспитал ООД; УМБАЛ Св. Екатерина ЕАД; МБАЛ Доверие АД; МБАЛ Св. Анна – София АД; Университетска Първа МБАЛ – София “Св. Йоан Кръстител” ЕАД; МБПЛР Сердика ООД; Майчин дом МЦ ЕООД; Аджибадем Сити клиник ДКЦ Токуда ЕАД; МБАЛ д-р Тота Венкова АД; МБАЛ Св. София ЕООД; МБАЛ Шумен АД.

През 2021 г. за установените административни нарушения са съставени и връчени 23 акта за установяване на административно нарушение. Инспекторите на ИАМН са дали на лечебните заведения 23 задължителни за изпълнение предписания, които са били изпълнени в срок.

За първите три месеца на 2022 г. за установените административни нарушения са съставени и връчени 11 акта. Дадени са 12 задължителни за изпълнение предписания, от които 6 са изпълнени в срок и 6 са в срок на изпълнение.

Показателно е, обаче, че неправомерното събиране на такси от пациентите продължава, а българите продължават да са на първо място по доплащане от джоба за здравеопазване в ЕС.

Болници таксуват пациенти за измислени ”екстри”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции