<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177311" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Уникална дър...

Британска компания тайно снабдявала Ким Чен Ун с цигари

27 Април 2023
0 166

Британска компания тайно снабдявала Ким Чен Ун с цигари. British American Tobacco трябва да плати 635 милиона долара плюс лихвите на американските власти, след като дъщерно дружество призна, че продава цигари на Северна Корея в нарушение на санкциите, пише BBC.

Американските власти заявиха, че нарушението е свързано с дейността на компанията в Северна Корея между 2007 и 2017 г.

“Дълбоко съжаляваме за неправомерното поведение”, казва ръководителят на British American Tobacco Джак Боулс.

САЩ наложиха строги санкции на Северна Корея заради нейните ядрени и балистични ракетни дейности.

Британска компания тайно снабдявала Ким Чен Ун с цигари
Снимка: iStock

British American Tobacco е една от най-големите тютюневи мултинационални компании в света и една от 10-те най-големи компании в Обединеното кралство. Тя притежава големи марки цигари, включително Lucky Strike, Dunhill и Pall Mall.

В изявление компанията каза, че е сключила споразумение за отложено наказателно преследване. От Министерството на правосъдието посочват, че British American Tobacco е участвала и в заговор за измама на финансови институции, за да ги накара да обработват транзакции от името на севернокорейски субекти.

Известно е, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е страстен пушач. Миналата година САЩ се опитаха да накарат Съвета за сигурност на ООН да забрани износа на тютюн за Северна Корея. Но бе наложено вето от Русия и Китай.

Британска компания тайно снабдявала Ким Чен Ун с цигари
Снимка: iStock

На брифинг във вторник помощник-главният прокурор на Министерството на правосъдието Матю Олсен обясни, че споразумението е „кулминацията на продължително разследване“. Той го описва като „най-голямото санкционно наказание за Северна Корея в историята на Министерството на правосъдието“.

Той каза, че британската компания е участвала в “сложна схема за заобикаляне на санкциите на САЩ и продажба на тютюневи изделия на Северна Корея” чрез дъщерни дружества.

Между 2007 г. и 2017 г. тези трети страни са продали тютюневи изделия на Северна Корея и са получили приблизително 428 милиона долара.

Обвинения са повдигнати срещу севернокорейския банкер Сим Хьон-Соп и китайските посредници Чин Гуоминг и Хан Линлин за улесняване на продажбите на тютюн за Северна Корея.

Определена е награда от 5 милиона долара за всяка информация, водеща до ареста или осъждането на Сим. И награда от 500 000 долара за всеки от другите двама заподозрени.

Те са обвинени в закупуване на тютюн на листа за севернокорейски държавни производители на цигари и фалшифициране на документи. Целта – да подмамят американските банки да обработят транзакции на стойност 74 милиона долара. Севернокорейските производители, включително един, притежаван от военните, са спечелили около 700 милиона долара благодарение на тези сделки.

Пхенян от години се сблъсква с множество строги санкции в отговор на изстрелванията на балистични ракети и ядрените опити. Това обаче не попречи на Ким да продължи да развива оръжейната програма на страната.

Какво е известно за дъщерята на Ким Чен Ун?

Британска компания тайно снабдявала Ким Чен Ун с цигари

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции