<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96594" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нараства бро...

Британски учен: Колективният имунитет срещу Covid-19 е невъзможен

13 Август 2021
0 511

“Колективният имунитет срещу Ковид-19 е невъзможен” твърди британски учен, цитиран от Deutsche Welle.

Мутацията Делта прави невъзможно формирането на колективен имунитет. Това заяви в Лондон оксфордският учен професор Ендрю Полард, член на екипа, разработил ваксината на AstraZeneca. “Проблемът е, че този вирус не е вирусът на дребната шарка. Ако 95 процента от населението бъдат имунизирани срещу дребна шарка, вирусът няма да може да се разпространява повече. Докато с Делта ще могат да се заразяват и тези, които вече са ваксинирани”, цитира “The Guardian” думите на учения.

Британски учен: колективният имунитет срещу Ковид-19 е невъзможен

Жителите на област Кюстендил са пред създаване на колективен имунитет срещу Covid-19

Ваксините защитават само от тежко протичане на заболяването

Полард казва, че неваксинираните хора по-рано или по-късно ще се срещнат с вируса. Начини за пълното прекратяване на неговото разпространение няма. Същевременно той отбелязва, че причини за паника в момента няма. Съществуващите ваксини макар да не спасяват от инфекция, са ефективно средство за предотвратяване на тежкото протичане на заболяването.

Дори при намаляване на нивото на антителата след ваксинацията, имунната система на човека вероятно ще помни за имунизацията в продължение на десетилетия. Така тя ще осигури определена степен на защита при среща с вируса, подчертава Ендрю Полард.

Както припомня “The Guardian”, скорошно изследване на Лондонския имперски колеж установи, че напълно ваксинираните хора на възраст между 18 и 64 години са с 49 процента по-малко застрашени да се заразят с коронавирус, отколкото неваксинираните.

Британски учен: колективният имунитет срещу Ковид-19 е невъзможен

Източник: Deutsche Welle

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции