<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110412" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Превърна ли с...

Брюксел заговори за задължителна ваксинация в ЕС (видео)

02 Декември 2021
0 479

Брюксел заговори за задължителна ваксинация в ЕС, съобщава bTV. Необходим е дебат за обща имунизация, въпреки че всяка държава е свободна да решава сама, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Дали ваксинацията да бъде задължителна, или не – решава всяка страна и никой не може да налага решения отвън. След като подчерта това обаче, председателят на ЕК заяви, че е време за общ европейски дебат за задължително ваксиниране.

След Австрия, която налага мярката, Германия вече я обмисля, а Гърция заяви, че ще налага глоби на неваксинирани над 60-годишна възраст. 

1/3 oт европейските граждани не са ваксинирани, а това е много, коментира още фон дер Лайен. Според нея не всички могат да се имунизират поради медицински противопоказания, но много по-голямата част от тях – нямат такива причини.

„Имаме животоспасяващи ваксини, но те не се използват адекватно навсякъде. Това, разбира се, струва огромни суми. Разбираемо и подходящо е да водим дискусия как да насърчим, а и да помислим потенциално за задължителна ваксинация в Европейския съюз. Има нужда от дебат и от общ подход. Тази дискусия се налага да се проведе“, допълни тя.

Брюксел заговори за задължителна ваксинация в ЕС (видео)

Арестуваха жена без маска в софийското метро

Ежедневно преразглеждане на ограниченията за пътуване вътре в Евросъюза, както и към него, препоръча ЕК. Координацията в мерките на страните членки и размяната на информация за бъдещи ограничения е ключова непосредствено преди празниците в края на годината.

На фона на заплахата „Омикрон“, Брюксел отново призова европейските граждани да си сложат допълнителната доза. Оттам припомнят, че COVID сертификатът остава валиден, само ако това се направи в рамките на 9 месеца след първоначалния цикъл.

В същото време първите дози от ваксината на „Пфайзер“ за деца от 5 до 11-годишна възраст ще бъдат налични на територията на Европейският съюз още на 13 декември.

Брюксел заговори за задължителна ваксинация в ЕС

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции