<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208320" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивш кмет ост...

Брюксел удължи срока на енергийните помощи

20 Ноември 2023
0 102

Брюксел удължи срока на енергийните помощи. Европейската комисия удължава до края на юни идната година временните правила за държавната помощ в Европейския съюз, за да може правителствата на страните членки да продължат да компенсират компаниите за високите енергийни цени вследствие на войната в Украйна и напрежението в Близкия изток, информира NOVA.

Разрешителният режим за компенсациите трябваше да изтече идния месец, а от Брюксел възнамеряваха удължението да е само до края на март 2024-а.

Повишават таваните на сумите за помощта от 250 000 евро до 280 000 евро за земеделците, от 300 000 до 335 000 евро при риболова и от 2 милиона до 2 милиона и 250 000 евро за всички останали области на икономиката.

Брюксел удължи срока на енергийните помощи
Снимка: iStock

Помощта за обезщетение за високите цени на енергията се удължава за същия срок. Държавите могат да продължат да предоставят подкрепа. Тя покрива части от допълнителни разходи за енергия, доколкото цените на енергията значително надвишават равнищата отпреди кризата. Това се допълва в съобщението.

От началото на следващата година спира прилагането на подкрепата за ликвидност под формата на държавни гаранции и субсидирани заеми. Също и на мерките за намаляване на потреблението на ток.

ЕС ще бори високите цени на енергията със специфични мерки (видео)

Брюксел удължи срока на енергийните помощи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции