<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107227" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Кац...

България е изтеглила 2,8 милиарда лева заеми през 2021 г. (видео)

11 Ноември 2021
0 190

България е изтеглила 2,8 милиарда лева заеми през 2021 г., съобщава bTV.

Досега през годината държавата емитира на вътрешните пазари дълг в размер на 2 млрд. и 800 млн. лева.

По-голямата част от задълженията бяха поети в последните месеци. От септември до сега финансовото министерство емитира дългови книжа за 2 млрд. лева.

В същото време бюджетният лимит на дълга за тази година е 4,5 млрд. лева.

Според икономисти държавата пуска дълг, най-вероятно за да се справи с бюджетния дефицит, заложен за тази година.

Така фискалният резерв, който надхвърля 9 млрд. лева, няма да се пипа. След като няма редовно правителство, което да търси пари от външните пазари, се прибягва до инвеститори на вътрешния пазар.

“Дългът е резултат от това, че бюджетът е планиран с дефицит, а той е планиран с дефицит заради шока на миналата година, кризата, сега тази година се възстановява, но все пак тази стъпка назад трябва да се навакса”, обяснява Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

България е изтеглила 2,8 милиарда лева заеми през 2021 г. (видео)

БЕХ отпуска спасителен заем от 55 млн. на “Мини Марица Изток”

Анализаторите не виждат притеснения в емитирането на дълг през последните месеци, защото не сме в дългова спирала.

“Хубаво е ако дългът не се трупа, но предвид пандемията и предвид политичеката несигурност, се появи желание да се изхарчат повече средства, което ще натовари бъдещите поколения по отношение на изплащане на дългове”, смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

“Растежът в някакъв смисъл компенсира – дългът расте, но и икономиката расте, така че тежестта върху тези, които създават – данъкоплатците, горе-долу остава константа”, смята Лъчезар Богданов.

От финансовото министерство обясниха, че с взимането на нов дълг се покриват належащи разходи.

“Една част ще отиде за стари заеми, друга част са планирани разходи, свързани с кризата – пари за пенсии 120 лв., пари за животновъди, защита на границите от мигранти, мерки за Covid”, заяви министърът на финансите Валери Белчев.

Финансовият министър подчерта още, че в момента лихвите са ниски и емитирането на дълг не е неизгодно скъпо за данъкоплатците.

България е изтеглила 2,8 милиарда лева заеми през 2021 г.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции