<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112031" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус: ...

България е последна по поставени бустери срещу Covid-19 в ЕС

16 Декември 2021
0 180

България е последна по поставени бустери срещу Covid-19 в ЕС, пише Дневник.

В България поставените бустерни дози ваксини срещу COVID-19 са най-малко в ЕС, сочат данни на европейската здравна агенция. До сряда едва 2.5% от населението е с усилваща доза ваксина сравнено с европейския водач Австрия, където бустери имат 34.4%.

Европейските здравни власти и Еврокомисията призоваха за възможно най-бързо поставяне на бустерни дози. Според данните от клиничните изпитвания те дават по-добра защита, както срещу варианта Делта, така и срещу новия – Омикрон.

България е последна по поставени бустери срещу Covid-19 в ЕС

Омикрон се разпространява с безпрецедентна скорост, алармира СЗО (видео)

Какво се случва в Европа?

Австрия, която е единствената европейска държава, въвела изискване за задължителна ваксинация на цялото си население, в началото на седмицата отмени ограниченията за ваксинирание, оставяйки затворени само хората, които нямат поставени ваксини срещу коронавируса.

По данните на европейската здравна агенция една четвърт от ирландците също вече са с поставени дози, следвани от 24% от германците и 21.4% от французите. В Източна Европа най-добре се справят с кампанията за бустерна ваксинация Естонците – 18.2% и чехите 14.6%.

На Балканите водещата страна е Гърция с 21.2% ваксинирани с три дози, след като правителството задължи хората над 60 г. да си поставят подсилващи дози, като тези, които не го направят до края на годината, ще бъдат глобявани с по 100 евро месечно.

Освен България, под 10% ваксинирани с трета доза срещу COVID-19 са още Румъния (4.7%) и Хърватия (7.7%). Българите с две дози ваксина са 26.6%.

България е последна по поставени бустери срещу Covid-19 в ЕС

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции