<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101561" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лава погълна ...

Българка разказва за вулкана в Ла Палма: В един момент имаш къща, а след малко си на улицата (видео)

30 Септември 2021
0 424

Ла Палма се превърна в бедстваща зона, след като лава от вулкана заля част от острова и унищожи всичко по пътя си. Хиляди хора бяха евакуирани, а цели селища изчезнаха от картата.

Вероника Найденова живее на острова от 16 години. Разказва със свито сърце за лавата, която изпепели огромни части от втория ѝ дом.

Лава погълна къщата, останала здрава по чудо при първото изригване на вулкана на Ла Палма (видео и снимки)

„Една седмица, преди да започне казаха, че вече сме в „жълт светофар“ и може да избухне всеки момент. Започнаха със симулациите там, където се очакваше да избухне. Ние чувахме земетресения и се движеше цялата къща. Единственото, което всички тук чувстваме, е тъга, защото всичко се променя, не е същото“, разказва Вероника пред bTV.

Българка разказва за вулкана в Ла Палма: В един момент имаш къща, а след малко си на улицата

Потърпевшите са имали изключително малко време за евакуация, а правилната реакция е била жизнено спасяваща. Евакуирани от властите вече са повече от 6000 души.

Помощта

„Дойдоха президентът, царят, всичките да помогнат. Къщите, които обикновено ги ползваха туристи, ги дадоха на хората, които са останали без дом. В началото бяха в хангари и спяха всички заедно на улицата“, обяснява българката.

Вулканът на Канарските острови погълна 183 къщи, евакуирани са 6000 души (видео)

Обявиха, че са започнали да преговарят за закупуване на къщи за семействата, също така отпуснаха пари и за разходи“, допълва тя.

В дните на изпитания 42-годишната Вероника все още има надежда.

Българка разказва за вулкана в Ла Палма: В един момент имаш къща, а след малко си на улицата

„Добрата новина е, че лавата вече стигна до океана и казват, че щом си е направила път, няма да има повече разрушения. Все още чакаме и не знаем колко ще продължи да изригва – казват, че може да продължи месеци, години. В един момент имаш къща, имаш всичко, а след малко вече си на улицата и не знаеш какво ще стане“, казва българката.

Вероника се надява тя и всички останали в Ла Палма да се върнат скоро към нормалния си начин на живот.

Българка разказва за вулкана в Ла Палма: В един момент имаш къща, а след малко си на улицата

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции