<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115206" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Ден...

Бустерна доза с BioNTech и Moderna: какви са страничните ефекти?

15 Януари 2022
0 16112

Бустерна доза с BioNTech и Moderna: какви са страничните ефекти?

Като “бустерни” ваксини са одобрени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза, пише Дойче веле.

Има ли дълготрайни странични ефекти от ваксините? Ето какво казват фактите

Американската агенция FDA одобрява бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за определени групи лица. Преди това е проведена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от т.нар. РНК-ваксини.

Бустерна доза с BioNTech и Moderna: какви са страничните ефекти?
Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на оплакванията са много сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация. Към най-често срещаните оплаквания от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането – 83%

отпадналост – 63,7%

главоболие – 48,4%

Източник: FDA, 17 септември 2021

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са оплакванията от подуване на лимфните възли под мишницата – около 5,2% от хората споменават това оплакване след втората доза Comirnaty – т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer.

При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били наблюдавани.

Бустерната доза не защитава от Омикрон? Проверка на фактите

Кои са най-разпространените страничните ефекти след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена агенция ЕМА, и в този случай ефектите след бустерната доза са много сходни с тези след втората доза. За разлика от основното имунизиране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се поставя само половин доза ваксина.

В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:

болки на мястото на убождането – 86%

отпадналост – 62%

главоболие – 58,9%

болки в мускулите – 49,6%

болки в ставите – 41,9%

втрисане – 40,3%

Източник: FDA, 14. октомври 2021

От подуване на лимфните възли са били засегнати 24,8% от хората между 18 и 65 години. Сред доброволците над 65-годишна възраст този дял е бил само 5,3. Опасни алергични реакции не са били наблюдавани.

Редки възпаления на сърдечния мускул

В миналото след ваксинация с РНК-ваксини бяха наблюдавани редки случаи на възпаление на сърдечния мускул сред по-млади хора под 30 години. Тези случаи бяха по-чести след ваксинация с Moderna отколкото с BioNTech/Pfizer. Германската ваксинационна комисия към правителството съобщава, че досега известните случаи на подобен миокардит протичат „предимно леко“. По данни на ЕМА, точният риск от възпалителни сърдечни заболявания и други редки странични ефекти след бустерните дози досега все още не е известен.

Бустерна доза с BioNTech и Moderna: какви са страничните ефекти?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции