<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна обяв...

Част от украинските бежанци вече се връщат в родината си

02 Май 2022
0 3516

Част от украинските бежанци вече се връщат в родината си.

Тенденцията започна преди десетина дни и нараства. Тя е видима от разговорите, които украинците водят в социалните мрежи. За същото свидетелстват и българи, поддържащи контакт с тях. Украйна договори с транзитните държави желаещите да пътуват обратно по облекчен режим, пише СЕГА.

Хотелиери са пред фалит заради неполучена помощ за бежанците

Причините за завръщането са различни.

Някои от хората са от районите, в които руската армия се изтегли. Те се надяват да няма повече боеве край домовете им.

Хотелиери са пред фалит заради неполучена помощ за бежанците

Други са притеснени за учебната година на децата си. Тя привършва и не се знае как точно ще уредят финала ѝ.

Основен фактор са и неясноти у нас по настаняването. До края на май те трябва да освободят морските хотели, като не се знае как ще се процедира нататък. Представителите на властта излъчват противоречиви сигнали, а комуникацията с институциите е трудна.

Ще гонят ли украинските бежанци от хотелите след 15 април?

“Хората просто не знаят какво да очакват. Много тежко и тромаво достига информация до тях. Те са нетърпеливи, отчаяни, уплашени”, сподели доброволец, който е в постоянен контакт с украинци.

“Кажете, може ли да напуснем България с влак?”; “Каква е цената на автобусите за Украйна?”

Това са само част от въпросите, които украинците задават в социалните мрежи. В дискусиите личи и огромното объркване на тези хора. Едни казват, че ще се върнат в Украйна, други се чудят, трети започват да ги увещават, че тук са на сигурно място и не бива да предприемат рискове. Мнозина от тях започват и завършват разговорите с благодарности към България за гостоприемството.

Част от украинските бежанци вече се връщат в родината си

Един от проблемите за завръщането на бежанците е липсата на нужните документи. Първоначално те трябваше да се снабдят с т. нар. пасаван. Той обаче отпадна на 28 април.

Това не значи, че украинските бежанци у нас намаляват.

Бежанците от Украйна вече надхвърлят 4 милиона

През изминалия уикенд на Дуранкулак отново се изви опашка. Пристигащите се редяха за временна закрила и за храна, която бързо свърши. 

В 23 ч. вчера данните от правителствения портал за бежанците сочеха, че у нас има 99 612 украинци. От тях – 35 000 деца. Настанените са 51 291. 87 534 пък са получили временна закрила.

Част от украинските бежанци вече се връщат в родината си

Източник: СЕГА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции