<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105684" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пандемията у...

Честите отпуски удължават живота, показва проучване

31 Октомври 2021
0 165

Честите отпуски удължават живота, показва проучване, цитирано от NOVA.

Празниците са полезни за нас, категорични са резултатите от 40-годишно проучване на университета в Хелзинки. Те показват, че хората, които ползват по-малко от три седмици отпуск годишно, рискуват с 37% повече да умрат на по-млада възраст, отколкото хората, които ценят повече ваканцията, съобщава порталът Lonely Planet.

Проучването е започнало през 1970 г. Проведено е сред 1 200 бизнесмени, които са изложени на повишен риск от сърдечни заболявания поради затлъстяване, високо кръвно налягане или висок холестерол. Установено е, че има ясна разлика между бизнесмените, които почиват и тези, които не отделят достатъчно време за отпуски. Оказва се, че мъжете, които не вземат достатъчно почивни дни, по-често работят в свободното си време и спят по-малко.

Честите отпуски удължават живота, показва проучване

Работещите в Колумбия ще получават два дни отпуск при смърт на домашен любимец

Резултатите от изследването са представени на конференция на Европейското кардиологично дружество в Мюнхен. Водещият изследовател проф. Тимо Страндберг дори съветва лекарите да предписват почивка на пациенти в риск. Но не и да ги агитират за големи промени в начина им на живот.

В действителност здравословният начин на живот не може да компенсира твърде малкото почивни дни. Ваканцията е страхотен начин за премахване на стреса и освобождаване от отговорност, че нито една суперхрана не може да се конкурира с това. Освен това, коригирането на нездравословния начин на живот може само да причини повече стрес, което от своя страна има обратен ефект. 

Честите отпуски удължават живота, показва проучване

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции