<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94089" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Демократичн...

Четирима кандидат-депутати, сред които и Борисов, се отказват от място в парламента (видео)

15 Юли 2021
0 3367

Четирима кандидат-депутати, сред които и Борисов, се отказват от място в парламента, съобщава bTV.

Централната избирателна комисия (ЦИК) е гласувала вчера вечерта и е приела, че четирима избрани за депутати могат да се откажат от местата си в Народното събрание.

ЦИК обяви окончателните изборни резултати

Сред тях е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Също и избраният за кмет на Благоевград Илко Стоянов, който е предпочел да остане градоначалник.

Четирима кандидат-депутати, сред които и Борисов, се отказват от място в парламента
Илко Стоянов

Уважен е отказът и на проф. Григор Горчев, избран от листата в Плевен на ГЕРБ-СДС и на кандидат-депутата от ДПС в Стара Загора Николай Колев.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов е гласувал против освобождаването им от място в парламента.

Той обясни че няма да влиза в полемика с политически партии, но е изразил личното си мнение, че народните представители са избрани от българския народ и не може ЦИК да ги освобождава, а това трябва да се направи от парламента.

„Има решение на Конституционния съд от 2001 г. Моето разбиране е, че тези хора вече са избрани за депутати и няма как да се освобождават от ЦИК. Фиктивното участие в предизборна кампания би трябвало да е морално укоримо“, коментира Томов.

До неделя ЦИК трябва да обяви поименно депутатите от 46-ото Народно събрание.

Четирима кандидат-депутати, сред които и Борисов, се отказват от място в парламента

Източник и видео: bTV

Той обясни че няма да влиза в полемика с политически партии, но е изразил личното си мнение, че народните представители са избрани от българския народ и не може ЦИК да ги освобождава, а това трябва да се направи от парламента. Централната избирателна комисия (ЦИК) е гласувала вчера вечерта и е приела, че четирима избрани за депутати могат да се откажат от местата си в Народното събрание. До неделя ЦИК трябва да обяви поименно депутатите от 46-ото Народно събрание. Сред тях е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Също и избраният за кмет на Благоевград Илко Стоянов, който е предпочел да остане градоначалник.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции