<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93166" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Северномакед...

Чужди медии: В България унищожават ваксини

03 Юли 2021
0 650

В източния край на ЕС има две държави, които отчаяно се опитват да предотвратят разхищаването на ценна ваксина срещу Ковид. В България и Румъния скептицизмът към ваксините е голям. Ето защо според чужди медии: в България унищожават ваксини, пише Deutsche Welle.

Търсенето на ваксини в България и Румъния спадна силно. Това принуждава властите да търсят начин как бързо да изразходват наличните количества, преди те да се окажат негодни. Алтернативата – да ги изхвърлят – би била твърде потискаща. Особено на фона на това, че в редица бедни държави по света, например в Африка, ваксината срещу коронавирус е дефицитна, се отбелязва в публикация на “Блумбърг”.

В нея четем, че властите в двете държави се опитват да  продават или даряват на други страни изоставащите дози с ваксина. Представители на хотелиерския бизнес в България настоявали изоставащата ваксина да се предлага безплатно на чуждестранни посетители. Изданието  цитира Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм, която казва: “Тъй като България, а съответно и всички ние, със своите данъци сме платили за тези дози, предлагаме да ги използваме, за да стимулираме ваксинационен туризъм”.

Чужди медии: В България унищожават ваксини
Ваксини

Близо 20 000 дози с изтекла годност

Агенция „Блумбърг“ отбелязва и това, че недоверието на хората към ваксините е свързано с дългогодишно недоверие към властите в страната. Причина за него е и скептицизъм по отношение на определени ваксини – най-вече това се отнасяло до британския препарат на AstraZeneca.

Публикацията съобщава и това, че до края на юли в България е имало около 20 000 дози с вече изтекла годност. „Блумбърг“ коментира също, че ниският процент на ваксинираните хора в България създава риск за усилията на ЕС да преодолее пандемията. Това се случва точно в момент, когато се разпространява Делта мутацията на коронавируса, която създава проблеми във Великобритания, Португалия и Русия.

Докато през април Румъния имунизираше по около 100 000 души дневно, през юни са били поставени едва около 18 000 дози на ден. Подобна е и ситуацията в България, която е последна по ваксинации в Европейския съюз –  по около 25 000 души дневно са били ваксинирани там през април, а през юни – едва по 8 000 на ден. И докато в Румъния около 25% от населението е с поне една доза, в България този дял е под 15%.

По над 35 хиляди души на ден се заричат да ваксинират от Щаба (Коментарът на “Господарите”)

Затова здравните власти търсят алтернативи, за да използват вече закупените ваксини. Румъния например продаде 1,1 милиона дози на Дания. А националните отбор по ръгби на Аржентина се ваксинира преди мач в Румъния.

Българите са най-силно скептични

В Източна Европа пропадат ваксини, защото никой не ги желае, съобщава и германското списание „Шпигел“ в заглавие и публикува сходни данни за нежеланието на българите да се ваксинират. Изданието цитира и данни от ново европейско допитване за готовността на гражданите от ЕС да се ваксинират.

Конспирации и анти-ваксърство от Деси Моралес (видео)

От него излиза, че българите са най-силно скептични. Общо 61% от тях са заявили, че не са склонни да се имунизират. Следващите в класацията са Латвия и Хърватия, където над 40% от гражданите изразяват нежелание да се ваксинират. В анкетата са участвали около 47 000 души между февруари и март тази година. Ето защо чужди медии пишат, че в България се унищожават ваксини.

Източник: Deutsche Welle.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции