<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75592" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифинг на зд...

Covid-19 е новото оправдание за правителствата да ограничават свободата в интернет

14 Октомври 2020
0 2554

Правителствата по света масово са използвали пандемията от Covid-19 като прикритие за все по-големия обхват на наблюдението и събирането на информация за населението, цензура на критични мнения и създаване на нови технологии за социален контрол. Ето защо в световен мащаб за десета поредна година се бележи спад в свободата на интернет, сочи докладът “Свободата на интернет през 2020 г.” на Freedom house.

Проучването е проведено сред общо 65 държави, които включват 87% от потребителите на интернет в света.

Според него, бързото и слабо контролирано създаване и разпространение на приложенията, използващи изкуствен интелект и биометрично наблюдение с цел справянето със здравната криза, е създало нови рискове за човешките права.

Covid-19 е новото оправдание за правителствата да ограничават свободата в интернет

Приложенията за смартфони, които проследяват движението или спазването на карантина, са използвани в 54 от 65-те страни, включени в проучването. Малка част от правителствата, както и представители на частния сектор, в тези държави прилагат каквито и да е механизми за защита на личните данни на потребителите.

Според изследователите, политически лидери са използвали пандемията като претекст за цензура върху новините, арестуване на техни критици и използването на етнически и религиозни групи за изкупителни жертви.

В най-малко 45 държави активисти, журналисти и други членове на публичния сектор са били арестувани, а срещу тях са повдигнати обвинения във връзка с техни онлайн публикации, свързани с пандемията.

В 28 държави са били цензурирани сайтове и онлайн публикации, свързани с неблагоприятни статистики за пандемията.

Най-агресивно е било поведението на правителството на Китай, като е установено, че в страната е налице най-сериозното посегателство срещу свободата на интернет в света за шеста поредна година. Китайската комунистическа партия използва комбинация от високо и нискотехнологични средства, не само срещу разпространението на коронавируса, но и за да ограничи достъпа на онлайн потребителите до алтернативни и независими източници на информация.

Като свободни в интернет са определени всички държави от ЕС, в които е извършено изследването, както и САЩ, Канада, Австралия, Индия, Япония и други. България не е включена в проучването.

Като несвободни в интернет, освен Китай, са определени Русия, Иран, Беларус, Казахстан, Узбекистан и други.

Източник: Freedom house

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции