<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68590" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Covid-19 може да засегне мозъка, като причини делириум, инсулт и увреждане на нервите

08 Юли 2020
0 1276

Инфекцията с коронавирус може да причини делириум, инсулт и увреждане на нервите при „по-голям от очакваното брой пациенти“, установи проучване, цитирано от Daily Mail.

Експерти от Университетския колеж в Лондон съобщават за „увеличение“ на фона на пандемията на рядко мозъчно възпаление, за което се знае, че е предизвикано от вирусни инфекции. Обикновено наблюдаван при деца, острият дисеминиран енцефаломиелит – или за кратко ADEM – засяга както главния, така и гръбначния мозък.

Белите дробове, сърцето, очите: кои органи уврежда коронавирусът

Състоянието може да последва дори и от леки инфекции като настинки. Изследователите предупреждават, че клиницистите трябва да са наясно с риска от неврологични ефекти, за да помогнат за ранно диагностициране и да подобрят резултатите за пациента.

Covid-19 може да засегне мозъка, като причини делириум, инсулт и увреждане на нервите

„Идентифицирахме по-голям от очакваното брой хора с неврологични състояния като възпаление на мозъка“, казва авторът на доклада и невролог Майкъл Занди от Университетския колеж в Лондон. Появата на тези състояния, добави той, „не винаги корелира с тежестта на респираторните симптоми. Трябва да сме бдителни и да внимаваме за тези усложнения при хора, които са имали COVID-19.”

Изследователите откриха също, че други невробиологични усложнения, включително делириум, инсулт и увреждане на нервите, изглежда са свързани с коронавирус.

Въпреки това SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява COVID-19, не е открит в мозъка или гръбначната течност на нито един от изследваните пациенти. Това предполага, че вирусът не е причинил пряко неврологичните симптоми и че някои усложнения на COVID-19 “могат да произхождат от имунния отговор на организма, а не от самия вирус.”

Необходими са допълнителни проучвания, за да се установи защо някои пациенти с COVID-19 развиват неврологични усложнения, посочват изследователите.

Цялото проучване е публикувано в списание “Brain”.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции