Covid-19 може да издържи до 72 часа върху дръжките на вратите и до 3 часа във въздуха

18 Март 2020
0 7157

Тежкото респираторно заболяване Covid-19 е предизвикано от вируса SARS-CoV-2 и беше идентифицирано за първи път в град Ухан, Китай в края на 2019 година.

Екип от експерти проведоха тестове и анализираха колко време издържа вирусът върху различни повърхности, както и колко часа по-късно е способен да ни зарази.

Те публикуваха подробни резултати от своето проучване в научното списание New England Journal of Medicine.

Изводите от първите направени тестове със SARS-CoV-2 сочат, че той се задържа върху картон до 24 часа, а върху повърхности от пластмаса и неръждаема стомана – до 2-3 дни (все пак медни повърхности могат да го убият до 4 часа), пише “Дневник”.

Екипът твърди също, че вирусът може да се задържи във въздуха в рамките на до 3 астрономически часа.

Коронавирусът може да се разнася от вентилация без филтри часове наред из различни помещения, а дни наред да се задържа върху дръжки на врати, работни плотове и пластмаси например, ако те не са дезинфекцирани.

Как трябва да почистваме мобилния си телефон срещу коронавируса?

Специалистите са работили не с проби от коронавируса, а с негова имитация, за да разберат какво се случва, когато заразен има чрез кашляне контакт с въздуха и чрез докосване – с повърхности.

Освен това са използвани аерозоли, които имитират капчиците от изкашляне.

Учените подробно са описали и времето, за което концентрацията на SARS-CoV-2 намалява във въздуха, както и при контакт с описаните по-горе повърхности.

Най-добрите мерки към момента, които можете да предприемете, за да предпазите както себе си, така и околните от заразата, е да спазвате стриктна лична хигиена, като миете често ръцете си с топла вода и сапун и да останете у дома.

Източник: “Дневник”, New England Journal of Medicine

Снимка: pixabay.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции