<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77893" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вечерният ча...

Covid-19 може да отключи психично заболяване при всеки пети, сочи проучване

13 Ноември 2020
0 172

Почти година след появата на новия коронавирус вече знаем, че той може да нанесе тежки поражения не само на белите дробове и дихателните пътища, но и на сърцето, кръвоносните съдове, нервите, бъбреците и кожата, пише Дойче веле.

През юли британски невролози съобщиха шокиращата новина, че SARS-CoV-2 може да предизвика тежки увреждания на мозъка и централната нервна система, парализи, психози и мозъчни удари – дори и сред онези пациенти, които са прекарали лека форма на Covid-19. Експертите твърдят също, че късните последствия от коронавируса твърде често остават неразпознати.

Covid-19 може да предизвика сериозни мозъчни усложнения, според изследване

Учени от Oxford Health Biomedical Research Centre сега са установили, че Covid-19 може да предизвика психически проблеми сред всеки пети от заболелите. Особено изолацията предизвиквала голям брой страхови неврози, депресии и безсъние. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание “Lancet Psychiatry”.

Какво казва сравнението с други болести?

За целта на изследването са били анализирани близо 70 милиона анонимизирани електронни досиета на пациенти от САЩ. Сред тях е имало и 62 000 души, които са изкарали Covid-19 сравнително леко. Проучено е било дали до три месеца след заболяването сред тези пациенти са се проявили някакви психически проблеми.

Студията показва, че сред 18,1% от пациентите, прекарали Covid-19, е било диагностицирано психично заболяване – т.е. става дума за всеки пети. А сред 5,8% от изследваните подобно психично заболяване е било установено за първи път.

This image has an empty alt attribute; its file name is 87273.jpg

За да са сигурни, че въпросните психични заболявания се дължат именно на Covid-19, учените са сравнили данните с тези на пациенти, прекарали шест други заболявания в същия тримесечен период: грип, различни други инфекции на дихателните пътища, кожни инфекции, наличие на жлъчни камъни и камъни в пикочните пътища, както и костни фрактури. Но само сред 2,5% до 3,4% от пациентите с изброените други заболявания впоследствие са били установени психични разстройства.

“Този резултат бе неочакван за нас и трябва да бъде допълнително проверен. Дотогава обаче трябва да се смята, че психичните разстройства са един от рисковите фактори по отношение на Covid-19”, казва Макс Такет от National Institute for Health Research.

Достоверни ли са резултатите?

Същевременно британските учени предупреждават, че не бива да се преувеличава значението на данните от анализи на електронни здравни досиета, защото за някои установени особености не било намерено логично обяснение. Данните показвали например, че хората с психично заболяване имат до 65% по-висок риск да се заразят с коронавирус. Тези резултати предстои да бъдат по-подробно проверени.

В изследването не са били взети предвид също възрастта и пола на пациентите, нито това дали са пушачи или консумират наркотици – а подобни фактори също повишават риска от психично заболяване. Не са били отчетени и някои социоикономически аспекти, както и нивото на стрес, предизвикан от пандемията.

Знае се обаче, че рискът от заболяването е по-висок сред хората от непривилегированите социално-икономически среди, които живеят и работят в по-неблагоприятни условия. Те по-често страдат и от психични заболявания.

Чак през идните години ще може окончателно да се установи до каква степен новият коронавирус действително води до неблагоприятни дълготрайни последици и психични заболявания.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции