<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73042" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първата парт...

Covid-19 може да предизвика дълготрайна стомашно-чревна инфекция, твърдят учени

08 Септември 2020
0 161

Пациентите с Covid-19 може да имат продължителна активна стомашно-чревна вирусна инфекция, дори да липсват симптоми в храносмилателната им система. Това сочат резултатите от изследване на учени на Китайския университет в Хонконг, публикувано в специализирания медицинския журнал „Гът“.

Коронавирусът може да продължи да се размножава в храносмилателния тракт и след като е бил изчистен от дихателните органи. Тези открития са от значение за контролирането на разпространението и лечението на заразата, според учените, цитирани от Bloomberg.

Според Световната здравн организация (СЗО) SARS-CoV-2, който причинява Covid-19, се разпространява основно по въздушнокапков път, според Световната здравна организация. Въпреки това няколко седмици след обявяването на пандемията китайски изследователи подчертаха ролята, която изпражненията могат да имат в разпространението на коронавируса. Техните заключения са базирани на изследване на 73 пациенти през февруари, като повече от половината от тях са дали положителни проби за коронавируса във фекални проби.

Covid-19 може да предизвика увреждания като тези след инфаркт, сочи изследване (снимки)

След направено проучване при 15 пациенти, 7 от тях са показали следи от коронавируса, без каквито и да било симптоми като гадене, повръщане или други.

„Изследването на изпражнения е точно и безопасно, което го прави и подходящо и ефективно при скрийнинга за Covid-19 при някои по-специфични групи“, коментира деканът на Центъра за гастроентерологични проучвания Франсис Чан.

Снимка: Financial Times

Някои здравни органи като Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ вече са проявили интерес към въвеждането на новия метод за тестване за коронавируса.

Covid-19 може да предизвика рядко автоимунно заболяване при тежко протичане на болестта (снимки)

„Смятахме, че SARS-CoV-2 е просто белодробно или респираторно заболяване“, заяви Сив Чиен Нг, помощник-декан на медицината и асоцииран директор на Университетския център за изследване на чревната микробиота. „Но през последните няколко месеца се появиха много доказателства, че SARS-CoV-2 засяга и чревния тракт.“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции